Taner Akçam`ın Ermeni Meselesi Hallolunmuştur Kitabı 7. Defa Yayınlandı - Gündem
23 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ծմակ / Ժամ : Արփող

Gündem :

25 Mart 2016  

Taner Akçam`ın Ermeni Meselesi Hallolunmuştur Kitabı 7. Defa Yayınlandı -

Taner Akçam`ın Ermeni Meselesi Hallolunmuştur Kitabı 7. Defa Yayınlandı Taner Akçam`ın "Ermeni Meselesi Hallolunmuştur" Kitabı 7. Defa Yayınlandı

Ünlü Türk Soykırım Bilimcisi, profesör Taner Akçam`ın "Ermeni Meselesi Hallolunmuştur: Osmanlı Belgelerine Göre Savaş Yıllarında Ermenilere Yönelik Politikalar" başlıklı kitabı 2016 Şubat ayında 7. defa "İletişim Yayınları" tarafından bastırıldı. 339 sayfalık kitabın ilk baskısı ise Ocak 2008`de çıkmıştı. "İletişim Yayınlar"nın resmi internet sayfasında yer alan haberde, kitap hakkında şu bilgiler paylaşıldı.
"İttihat ve Terakki, Balkan Savaşları ertesinde içine düşülen ve adım adım bütün ülkeye yayılan köşeye sıkışmış olma duygusuna, Anadolu topraklarının, gayrimüslim unsurlardan arındırılarak Türkleştirilmesi ile cevap verdi. Birinci Dünya Savaşı, hem şüpheli konumundaki etnik unsurların sürgünleri ve zorla yerlerinden boşaltılmaları için uygun bir ortam yaratmıştı, hem de Türkleştirme politikalarını uygulayabilmek için yeteri kadar gerekçe sunuyordu.

Ermenilere karşı 1915’te geniş çaplı bir biçimde uygulanmaya başlayan “tehcir”, Türkleştirme politikalarının son merhalesiydi. Taner Akçam’ın Osmanlı belgelerine dayanarak hazırladığı bu araştırma, yaşananların içeriğine dair “birincil” kaynakların neler anlattığına odaklanıyor. Talat Paşa’nın sürekli kontrolü ve direktifleriyle yönetilen, Teşkilat-ı Mahsusa’nın organizasyonuyla sevk ve icra edilen faaliyetlerin dayanaklarını; yapılanların İstanbul’dan telgraflar yoluyla nasıl takip edildiğini; Ermenilerin Anadolu’nun dört bir tarafından niye “tehcir” edildiğini anlatıyor.

Talat Paşa’nın telgraflarındaki “Ermeni meselesi hallolunmuştur. Fuzûlî mezâlimle millet ve hükûmetin lekedâr edilmesine lüzûm yoktur” cümlesinin meramını inceliyor. Bu araştırma, büyük felaketin tarihini inkâr etmek yerine öğrenmeyi tercih etmenin önemine işaret ediyor".
Taner Akçam, 1953`te Ardahan`da doğdu. 1978`ten beri siyasi mülteci olarak Almanya`da bulunan Akçam,1988’de Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde şiddet, kültür ve insan hakları konularında çalışmaya başladı. 2002’den beri ise ABD’de, Minnesota Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Eserleri: İnsan Hakları ve Marksizm (Ayrıntı Yayınları, 1991), Siyasi Kültürümüzde Zulüm ve İşkence (İletişim Yayınları, 1992), Türk Ulusal Kimliği ve Ermeni Sorunu (İletişim Yayınları, 1992). 1996’da, “1919-1922 İstanbul Divan-ı Harbi Örfi Yargılamaları Işığında Türk Kurtuluş Hareketi ve Ermeni Soykırımı” (bu çalışmasıyla Hannover Üniversitesi’nden sosyoloji ve tarih doktorası aldı).

Türkçesi, "İnsan Hakları ve Ermeni Sorunu, İttihat ve Terakki’en Kurtuluş Savaşına" (İmge Yayınları, 1999). Son kitabı "A Shameful Act: The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility (Metropolitan Books 2006). Bu eser, 2007’de Minnesota eyaletinin araştırma dalında en iyi kitap ödülünü kazandı.

Ermeni Haber





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+