14 Mart 2016
Rusya hükümeti ve Rusya Yüksek Mahkemesi, 1915 olaylarına ilişkin `Ermeni soykırımı` iddialarını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısına olumsuz görüş verdi. Hükümetin gerekçesinde, "Zaten etnik kimlik temelinde ve inananların duygularına karşı işlenen suçlar için ceza kanununda gerekli normların bulunmasıi, ayrıca tasarıda talebi destekleyen sormut istatistiki bilgilerin olmaması" gösterildi.
Sputnik News`in de aktardığına göre, yasa tasarısını hazırlayanlardan Rusya Devlet Duması Başkan Yardımcısı Nikolay Leviçev`in yardımcısı Rusarminfo`ya konuyla ilgili açıklama yaptı. Leviçev, "Tasarının geri gönderilmesinin nedenlerinden biri, hükümet ve Yüksek Mahkeme tarafından incelenme süresinin ihlal edilmesi oldu" dedi. Ajanslar 30 günlük yasal inceleme süresinin aşıldığını belirttiler. Panarmenian.net sitesi, tasarının bundan sonra kaderinin ne olacağının belli olmadığını yazdı.
Rusarminfo`ya konuşan bir kaynak da, "Ceza kanununda etnik kimlik temelinde işlenen suçlara ilişkin kurallar öngörüldüğü için hükümet olumsuz görüş verdi" açıklamasında bulundu.
Hükümetin olumsuz görüşünde, tasarıyı hazırlayan milletvekillerinin hiçbir istatistik veya kriminolojik araştırmaya yer vermemesinin de etkili olduğu belirtildi. Ayrıca tasarıda, Rusya`da Ermeni soykırımını inkar vakalarının yaygın olduğuna ilişkin bilgilere yer verilmediği kaydedildi.
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma`ya 25 Kasım`da ‘Ermeni soykırımı` iddialarının inkarını suç sayan tasarı sunulmuştu. Rusya, 1995 yılında `Ermeni soykırımını` tanımıştı.
Turkrus