07 Mart 2016
ABD merkezli Open Doors kuruluşunun raporuna göre, Kasım 2014-Ekim 2015 döneminde dünya genelinde 7 binden fazla Hıristiyan inancından dolayı öldürüldü.
Dünyada Hıristiyanların inanç ve ifade özgürlüğü alanında yaşadıkları sorunları izleyen ABD merkezli Open Doors adlı kuruluşun her yıl yayımladığı World Watch List (WWL) adlı rapor açıklandı. Kasım 2014-Ekim 2015 dönemini kapsayan rapora göre, dünyada Hıristiyanların en fazla baskıya maruz kaldığı 50 ülke arasında Türkiye de yer alıyor.
1955 yılında kurulan Open Door’s, Birleşmiş Milletler’e akredite olan ve hazırladığı raporlar ABD Kongresi ve Beyaz Saray tarafından da dikkatle izlenen saygın bir sivil toplum örgütü. Raporun özgün yönü ise her yıl Hıristiyanlara yapılan insan hakları ihlallerini ülkeler temelinde kategorize ederek, bu konuda sicili en kabarık olan 50 ülkeyi belirliyor olması.
K. Kore birinci
Geçen hafta yayınlanan ve ABD Başkanı Barack Obama’ya sunulan son WWL raporuna göre dünyada Hıristiyanların insan hakları ihlallelerine en fazla maruz kaldığı 50 ülke arasında Türkiye 45. sırada yer alıyor. Listenin başında ise 70 bin Hıristiyan’ın, inancından ötürü çalışma kamplarında yaşamak zorunda kaldığı Kuzey Kore yer alıyor. Kuzey Kore’yi sırasıyla Irak, Eritre, Afganistan, Suriye, Pakistan, Somali, Sudan, İran ve Libya izliyor. Listede Azerbaycan 34., Mısır 22., Hindistan 17., Çin ise 33. sırada yer alıyor.
Rapora göre, Kasım 2014-Ekim 2015 döneminde dünya genelinde 7 binden fazla Hıristiyan inancından dolayı öldürüldü. 2013’te bu sayı 2123 iken, 2014’te ise 4 344 idi. Open Doors’un Başkanı David Curry, raporu tanıttığı basın toplantısında Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD, Nijerya ve Orta Afrika’da faaliyet gösteren Boko Haram ve Somali’de faaliyet gösteren El Şebab’ın Hıristiyanlara yönelik katliamlarda başı çeken örgütler olduğunu ifade etti.
Rapora göre Suriye’de birkaç yıl öncesine göre Ortadoğu’da Hıristiyan nüfusun en kalabalık olduğu şehirlerden biri olan Halep’te rakam 400 binden 60 bine düştü. Son yıllarda bir milyona yakın Hıristiyan mülteci ise Afrika ve Ortadoğu’dan Avrupa ve Kuzey Amerika’ya göç etti.
Türkiye’nin sorunu
Raporda, kültürel marjinalleştirme, kilise hayatını zorlaştıran idari ve yasal engeller gibi değerlendirme kriterleri yer alıyor. Türkiye de bu kriterler açısından olumsuz not alan ülkelerden biri durumunda. Hıristiyanların dini önderliklerinin kurumsal temsilcisi olan Ermeni Patrikhanesi, Ekümenik Patrikhane, Katolik Kilisesi gibi kurumların tüzel kişiliklerinin olmaması, kilise açmaya çalışan Hıristiyan topluluklara idari ve yasal engel çıkartılması, Hıristiyanlara yönelik saldırıların çoğu zaman cezası kalması gibi faktörler Türkiye’nin listeye 45. Sırada girmesinin nedenleri arasında yer alıyor.
Agos