Ara & Şamiram’da Heyecanlı Geri Sayım - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

22 Şubat 2016  

Ara & Şamiram’da Heyecanlı Geri Sayım -

Ara & Şamiram’da Heyecanlı Geri Sayım Ara & Şamiram’da Heyecanlı Geri Sayım

Maral Müzik ve Dans Topluluğu Derneği tarafından hazırlanan ‘Ara & Şamiram’ adlı dans gösterisi, 1 Mart Salı günü izleyicilerle buluşacak.

Akatlar Mustafa Kemal Merkezi Atilla İlhan Salonu’nda sahnelenecek olan gösteri, 18 Mart Cuma ve 1 Nisan Cuma akşamları da tekrarlanacak. Ermeni mitolojisindeki Ara Keğetsig hikâyesini konu alan gösterinin yönetmen koltuğunda Ani İpekkaya oturuyor. 12 Şubat Cuma günü Agos’u ziyaret eden proje direktörü Lerna Papazyan, projenin genel koordinatörü Selma Melekyan ve halkla ilişkiler sorumlusu Karolin Sarı, gösteri hakkında bilgiler verdi. 14 Şubat Pazar günü Feriköy Nazar Şirinoğlu Salonu’nda yapılan genel provada da, dansçılar Agos için oyunun akışını sergiledi.

33 dansçı, 90 kostüm, 150 aksesuar

Proje direktörü Lerna Papazyan yapıma ilişkin olarak şunları söyledi: “2014 yılının Şubat ayında Getronagan Derneği salonunda başladığımız provalar Feriköy Kilisesi Nazar Şirinoğlu Salonu’nda devam ediyor. Çalışmalara birlikte başladığımız Herman Karakaşlı’nın projeyi bırakmasının ardından koreografi ve proje direktörü olarak çalışmaları ben üstlendim. Gösterimizde toplam 33 dansçı, 90 kostüm ve 150’ye yakın aksesuarla sahne alıyor. Kostümleri Jaklin Beyleryan, aksesuarları Aras Rüstemoğlu hazırladı. Dramaturjide, yönetmenimiz Ani İpekkaya ve yönetmen yardımcısı Şahan Sarıoğlu var. Koreograf ve dans eğitmenleri ise, projemizin dansçılarından Aras Rüstemoğlu, Talar Köseoğlu ve Alida Mutlu Divanyan.”

Üç yıllık ön çalışma

Projenin uzun bir süreçten geçtiğini vurgulayan Papazyan ön hazırlıklar hakkında şu bilgileri verdi: “Projemizin üç yıllık bir ön çalışması var. Bu esnada yaptığımız araştırmalarda Ara Keğetsig’in daha önce dramatik dans olarak sergilenmiş haline rastlamadık. Dolayısıyla, elimizde özgün bir beste veya müzik yoktu. Biz de, Aram Haçaduryan, Gomidas Vartabed, Edvard Mirzoyan, Haçadur Avedisyan ve Arno Babacanyan gibi bestekârların 10-12 eserini, hikâyenin kurgusuna ve o anki duygulara göre bir araya getirdik. Kostümlerimiz ve aksesuarlarımız da o dönemi yansıtacak şekilde tasarlandı.”

Masraflar dayanışmayla karşılandı

Projenin maddi yönüne de değinen Papazyan, masrafların dayanışma içinde karşılandığı vurguladı: “Kendi imkânlarımızla ve çevremizdeki yakın ilişiklerle hayata geçirdiğimiz bu projede cemaatin ileri gelenlerinden hiçbir maddi destek almadık. Kumaş, aksesuar, kostüm ve dekorlar için dostlarımızdan ciddi yardım gördük. Dekorlarımızda ATY GROUP Ayşegül ve Sarkis Yazmacı bize yardımcı olurken, sahne alacağımız Atilla İlhan Salonu’ndaki iki gösterimiz ve bir genel provamız Beşiktaş Belediyesi Başkanı Danışmanı Nurhan Palakoğlu’nun desteğiyle sağlandı.”

Ara Keğetsig ilk kez İstanbul’da ve diasporada

Ara Keğetsig hikâyesinin İstanbul ve diasporada ilk kez sahneleneceğini belirten, proje genel koordinatörü Selma Melekyan ve halkla ilişkiler sorumlusu Karolin Sarı ise, hikâyenin sahneye nasıl taşındığını anlattı: “ ‘Ara ve Şamiram’ efsanesinin tarihi, kimi kaynaklara göre M.Ö. 9. yüzyıla, kimi kaynaklara göre ise M.Ö. 5. yüzyıla dayanıyor. Eseri, mitolojik yapısına olabildiğince sadık kalarak sahneye taşıyoruz. Ara’nın Ermeni sarayındaki krallığı, Asur Kralı Ninus’la evlenen Şamiram’ın Ara’ ya olan aşkının etkisiyle yaptıkları ve tüm bunların altında yatan sebeplere değinerek, Şamiram gibi ihtiraslı bir kadının nasıl ortaya çıktığını anlatıyoruz.”

‘Seyirciler tekdüzelikten sıkıldı’

Koreografide alışılagelmiş halk dansları dışında, modern dans ve baleye ağırlık verdiklerini belirten, koreografi ve proje direktörü Lerna Papazyan, ‘dramatik dans’a yönelmelerinin sebeplerini şöyle anlattı: “Ben de halk dansları altyapısından yetiştim ama artık seyirciler tekdüzelikten sıkıldı. Halk danslarına modern dansı ve baleyi kattığında ortaya çıkan kolaj hem dansçılara, hem de seyircilere daha fazla keyif veriyor. Biz de bu yönde ilerlemeye karar verdik. Dramatik danslarla birlikte mimikleri devreye soktuğumuz sahnelere ve dramaturjisini Ani İpekkaya’nın üstlendiği teatral sahnelere ağırlık verdik. İnsanlara alışılagelmişin dışında bir deneyim yaşatmayı arzuluyoruz.”

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+