Hristiyanlar`ın Dışlanmasından Hükümet Sorumlu - Gündem
15 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արամազդ / Ժամ : Ճառագայթեալ

Gündem :

15 Şubat 2016  

Hristiyanlar`ın Dışlanmasından Hükümet Sorumlu -

Hristiyanlar`ın Dışlanmasından Hükümet Sorumlu Hristiyanlar`ın Dışlanmasından Hükümet Sorumlu

"Hoşgörü kültürünün oluşturulması konusunda hükümet aklı devreye girmezse gerçekten çok karanlık bir tünele doğru ilerliyoruz."

Irak merkezli Keldani Birliği Başkanı Safa Sabbah, ülkedeki Hristiyanlara yönelik dışlama siyasetinden hükümetin sorumlu olduğunu belirtti.

Lübnan`daki Iraklı sığınmacıların durumu hakkında incelemelerde bulunmak için birkaç gün önce başkent Beyrut`a gelen Keldani Birliği Başkanı Sabbah, aşırıcı fikirlerin sadece terör örgütü DAEŞ ile sınırlı olmayıp diğer cemaatlere de uzandığını belirterek, "Irak`taki Hristiyanlara sistematik bir şekilde uygulanan dışlama siyasetinden hükümet sorumlu" dedi.

Irak`taki durumun iyiye gitmediğine dikkati çeken Sabbah, "2014`te terör örgütü DAEŞ kentlerimizi, kiliselerimizi ele geçirdi ve hepsini yakıp yıktı. Bu nedenle Ninova`nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 125 bin Hristiyan göç etmek zorunda kaldı" diye konuştu.

"HOŞGÖRÜ KONUSUNDA HÜKÜMET AKLI DEVREYE GİRMEZSE KARANLIK BİR TÜNELEDOĞRU İLERLERİZ"

Irak`taki Hristiyanların dışlanması ve ötekileştirilmesi yönündeki siyaset nedeniyle 2015 yılının bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu kaydeden Sabbah, "Bağdat`taki milisler, Hristiyanlara ait ev ve arazilere el koydu. Eğer birlikte yaşama ve hoşgörü kültürünün oluşturulması konusunda hükümet aklı devreye girmezse gerçekten çok karanlık bir tünele doğru ilerleriz" ifadelerini kullandı.

Sabbah, Irak`taki Hristiyanların maruz kaldığı durumun dinen ve ahlaken caiz olmadığı konusunda halkın bilgilendirilmesi için dini otoritelere büyük görev düştüğünü vurgulayarak, ülkedeki Hristiyan toplumun durumunun iyileşmesi konusunda iyimser olmadığını dile getirdi.

"BAĞDAT`TA DAEŞ YOK". ORADAKİ HRISTİYANLARIN EVLERİNE KİM EL KOYDU"

Hristiyanlara yönelik göçe zorlama, öldürme, evlerini yıkma gibi uygulamaları nedeniyle DAEŞ`i "zalim" olarak niteleyen Sabbah, "Ancak aşırıcı fikirler DAEŞ`le sınırlı değil. Bu fikirler DAEŞ`in bulunmadığı bazı bölgelerdeki diğer cemaatlerde de gelişme göstermeye başladı" görüşünü dile getirdi.

"Bağdat`ta DAEŞ yok. Oradaki Hristiyanların evlerine kim el koydu? Bu, hukukun uygulanmamasından kaynaklanıyor" diyen Sabbah, Irak hükümetini Hristiyanların maruz kaldığı olaylardan sorumlu tutarak, "mezhepçi mantalite" konusunda uyarıda bulundu.

Sabbah sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD ve Avrupa`nın Iraklı sığınmacılara ilişkin politikaları, açık ve istenen düzeyde değil. Asıl mesele, sığınmacılara sadece insani yardım yapılması değil, yıllarca yaşadıkları bu topraklarda kalmalarının nasıl sağlanacağı. Irak meselesi diğer bölgesel konularla doğrudan bağlantılı. Suudi Arabistan-İran yakınlaşmasının gerçekleşmemesi ve Suriye krizinin çözülmemesi durumunda Irak bu durumdan büyük ölçüde etkilenecek."

Sabbah, sadece DAEŞ`in bitirilmesi değil, anayasa ve kanunlara dayalı bir devlet inşasının nasıl gerçekleşeceği üzerinde kafa yorulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Erbil`de 1 Temmuz 2015`te kurulan Keldani Birliğinin Amerika ve Avrupa`daki ülkelerde temsilcilikleri bulunuyor.

Irak`ın Musul kentinin 2014`te DAEŞ terör örgütü tarafından ele geçirilmesinin ardından yaklaşık 150 bin Iraklı Hristiyan yerinden olmuştu. Irak`ta 450 bin civarında Hristiyan nüfus olduğu tahmin ediliyor.

Ajans Haber





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+