Rahibe Okuluydu, Tablacı Deposu Oldu - Gündem
15 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արամազդ / Ժամ : Հուրփեայլեալ

Gündem :

08 Şubat 2016  

Rahibe Okuluydu, Tablacı Deposu Oldu -

Rahibe Okuluydu, Tablacı Deposu Oldu Rahibe Okuluydu, Tablacı Deposu Oldu

Erzurum’daki Anarad Hığutyun Rahibe Okulu, bir dönem Kazım Karabekir Beldesi Ülkü Ocakları olarak hizmet verdikten sonra, şimdi semtteki tablacıların deposu olarak kullanılıyor. Binanın mülkiyetine dair bir bilgiye ise rastlamak mümkün değil.

Erzurumlu Ermenilere dair çalışmalarıyla bilinen Tolga Cora, binanın geçmişine dair Agos’a değerlendirmelerde bulundu. Okul binasının 1872-73 yılları arasında inşa edildiğini belirten Cora, inşa için 800-900 Osmanlı altını harcandığını söylüyor: “Bina, Katolik Episkopos Melkiseteg-yan döneminde Ermeni kızların eğitimi için inşa edilmiş. Episkopos, 1872-1873 yıllarında Erzurum Katolik murahhasalığının karşısında özel bir bina inşa ettirmiş ve bu iş için 800-900 Osmanlı altını harcamış, İstanbul’dan Anarad Hığutyun rahibelerini getirtmiş ve onları, kız öğrencilerin eğitiminden sorumlu tutmuş. O yıllardan itibaren Erzurum’da Anarad Hığutyun rahibeleri bulunduğu biliniyor.”

Ancak Cora, binanın okul işlevi için yeterli kapasiteye sahip olmadığı gerekçesiyle ek bir binanın daha satın alındığını söylüyor: “Bu rahibe okulu, bir okul gibi hizmet vermesine rağmen yeterince geniş olmadığından, birkaç yıl sonra bir kız okulu inşa etmek amacıyla Rahibe Okulu’nun sol yanında bulunan ev, 700 Osmanlı Lirası karşılığında satın alınmış ve rahibe okuluyla birleştirilmiş, böylece okul genişletilmiş. 1903’te Garabed Episkopos Kuçüryan, alınan bu evi yıktırmış ve yerine iki katlı taştan bir bina yaptırmış. O zaman rahibelik eğitimi alan kızların okulu, günümüzde bu binada bulunuyor.”

Tablacıların deposu

Bir dönem Kazım Karabekir Beldesi Ülkü Ocakları’na ev sahipliği yapan bina, günümüzde bölgedeki tablacıların deposu olarak hizmet veriyor. Binanın yakınında yaşayan Emre A., Anarad Hığutyun Rahibe Okulu binasının uzun süredir atıl bir halde olduğunu, Kazım Karabekir Beldesi Ülkü Ocakları olarak kullanıldıktan sonra bölgedeki tablacı esnafın deposu olarak kullanılmaya başlandığını söylüyor. Avcı, binanın da bulunduğu semtin yakın bir zamanda kentsel dönüşüme maruz kalacağını da düşünüyor.

Agos





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+