TİKA’dan Tarihi Kilise Restorasyonuna Destek - Gündem
15 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Արամազդ / Ժամ : Բաւական

Gündem :

20 Ocak 2016  

TİKA’dan Tarihi Kilise Restorasyonuna Destek -

TİKA’dan Tarihi Kilise Restorasyonuna Destek TİKA’dan Tarihi Kilise Restorasyonuna Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’in Beytüllahim kentinde, Hristiyanlarca Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan Doğuş Kilisesi`nin restorasyonu amacıyla kurulan fona destek sağladı. TİKA`dan yapılan yazılı açıklamaya göre, en son Osmanlı Devleti idaresinde restore edilen Doğuş Kilisesi`nin bakım ve onarımın gerçekleştirilmesi için Kudüs’teki Yunan Ortodoks Patrikhanesi, Terra Santa Katolik Kilisesi ve Ermeni Ortodoks Patrikhanesiyle birlikte çalışacak bir uluslararası restorasyon komitesi kuruldu.


Bağışçı ülkelerden toplanan fonla başlanan restorasyon için, Kudüs’ün kültürel zenginliğini korumak amacıyla TİKA, uluslararası restorasyon komitesine katkıda bulundu.

Hasar görmüştü

İncil`e göre, Hz. İsa Beytüllahim`de bir mağarada doğdu. 300 yıl sonra buraya inşa edilen Doğuş Kilisesi, Hıristiyanların en kutsal mekanlarından biri kabul ediliyor. Restorasyon çalışmaları süren kilise, 2002 yılında sığınan 200 Filistinli nedeniyle İsrail Ordusu tarafından kuşatılmış ve Vatikan`ın çağrılarına rağmen saldırılar sırasında hasar görmüştü.

Anahtarı 150 yıl boyunca Müslüman ailede kalmıştı

Doğuş Kilisesi yüzyıllar boyunca Hristiyan Katolik ve Ortodoks mezhepleri arasında da bir rekabete neden olmuştu. Doğuş Kilisesi`nin anahtarını elinde bulundurup kapıyı açma yetkisi, 1520’lerde Kanuni Sultan Süleyman tarafından Katolik papazlara verilmişti. Yetki, 1630’larda Rum Ortodokslara devredilmiş ve kilisenin kapısını 1850’lere kadar her sabah Ortodokslar açmıştı.

Rusya ve Fransa’nın 1850’lerde Kudüs’teki kutsal mekanlar üzerinde koruyuculuk talepleri iki mezhebi yine karşı karşıya getirmişti.

Bu çekişmeye Sultan Abdülmecid Han çıkardığı bir ferman ile son vermişti. Fermanla 1852’de kilisenin kapısındaki kilidi değiştirilmiş ve anahtarın papazlarda değil, Beytüllahim’in önde gelen bir Müslüman ailesinde, Hüseyniler’de bulunmasını emretmişti.


Yaklaşık 150 sene Doğuş Kilisesi bu Müslüman ailenin mensuplarınca açılmıştı. İsrail ordusunun 2002 yılında kiliseyi kuşatmasının ardından, Kudüs Rum Patriği tarafından kilit değiştirilerek, bu gelenek sona erdirilmişti.

AA





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+