Ermeni Asıllı Panos Türk Milliyetçisiydi - Gündem
16 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Մանի / Ժամ : Զօրացեալ

Gündem :

11 Aralık 2015  

Ermeni Asıllı Panos Türk Milliyetçisiydi -

Ermeni Asıllı Panos Türk Milliyetçisiydi Ermeni Asıllı Panos Türk Milliyetçisiydi

Konuşmacı Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Konya basınının “Panos Ağabeyi” olan Ermeni asıllı hemşehrimi şair Panos Özararat’ın hayatını, fikir ve düşünceleri ile şiirlerini ele aldı. Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbete Konya 23. ve 24. Dönem Milletvekili Mustafa Kabakçı, gazeteciler, yazarlar, avukatlar ve çok sayıda dinleyici katıldı. Gazeteci Seyit Küçükbezirci, “Benim laboratuvarımdaki Panos Özararat Konya’lı, Türk Milliyetçisi, Ermeni asıllı bir şairdir” diyerek başladığı konuşmasında Panos’u 60’lı ve 70’li yıllarda yüzlerce defa gördüğünü söyledi. 1985’de vefat eden Panos Özararat’ın Yeni Konya ve Yeni Meram’da yazı ve şiirler yazdığını kaydeden Küçükbezirci, “Bir hayal gibi gelirdi, bir gölge gibi gelirdi, şiirlerini bırakır ve bir hayal gölge gibi giderdi” dedi. Küçükbezirci, Panos’un kendisinden daha cesur olduğunu belirterek onunla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Bu şehirde tek Ermeni olarak yaşayacaksın.. Ermenistan – Türkiye ve Ermeniler ile Türkler arasında büyük itişmeler olacak savrulmalar olacak ve sen Türk Milliyetçiliğine devam edeceksin.. Yapayalnızsın ve teksin… Ama doğru bildiğin yerde devam edeceksin zor bir şey. Bu zorluklara rağmen o ‘burası benim vatanım’ diyerek yaşıyordu. ‘Atalarımın vatanında bin yıllık bir beraberliklerim var’ diyordu. Kendini mülk sahibi saydığı için “gavur oğlu” falan diye arkadaşları onu pek severdi! Takılmalarına rağmen hiç umursamazdı. Namuslu yaşayan bir adamdı. Konya sanayisine gerek kendi gerek babası tornacılık ve dökümcülük nedir? Değirmen ve değirmen makinaları nedir öğreten bir aile.. Ancak at nallanan, bakır kalaylanan bir Konya’da bunlar ağır sanayi ustalarıydı. O bakımdan da büyük hizmetleri var.”

“PANOS OTANTİK BİR KİŞİLİĞE SAHİP…”

Panos Ararat’ın 1960-70 arasında yoğunluklu olarak şiirler yazdığını belirten Küçükbezirci, Panos’un şiirleri, topluma bakışı, fikirleri üzerine üniversitelerimizde bitirme tezlerinin mutlaka verilmesi gerektiği üzerinde ısrarla durdu. “Değişik, otantik ve rastlanması çok zor olan” bir kişiliğe sahip olan Ermeni kökenli şâir Panos’la ilgili olarak sosyal sorumluluklarını, Türkçülük üzerine düşüncelerini, iftarlar ve bayramlar ile ilgili olarak 40 sene sonra bu konuşma için araştırarak çıkarmasına vesile olan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye teşekkür eden yazar Küçükbazirci, 1971-78 arasını kapsayan defterden Panos’un ilk yazdığı şiirini okuyarak dinleyicilerle paylaştı.

1919 Konya-Meram Dere doğumlu olan Panos’un, 1985’de 65 yaşında iken öldüğünü kaydeden Küçükbezirci, Panos’un Konya’nın ve Konyalılar’ın “BİR” olduğu dönemde yaşadığını belirterek “Panos Özararat bu şehrin insanları bir olduğu zaman yaşadı. Onun şanslı oluşu ise 1985’li yıllarda “BEN”li zamanların ilk başlarında çekti gitti.Onun için Panos Özararat bu şiirlerini söylerken biz BİZ’dik. BEN değil. Şu durumda BEN’i yaşıyoruz. Hayırlara gelsin inşallah” dedi.

ŞİİRLERİNDE ASALA’YI TEL’İN ETTİ

Panos’un secaretini, inancını, vatanseverliğini, emeğiyle geçindiğini, nâmerde değil merde bile muhtaç olmadığını sözlerine ekleyen Küçükbezirci, Panos’un Dere’de orduya un üreten babası Artin’in değirmeninde işe başladığını, üç oğlundan birisi olan Kirkor’un ise Gençler İdmanyurdu’nun meşhur futbolcularından birisi olduğunu söyledi. “Ortaokulu bitirir bitirmez Dökümcülüğe giren Panos’un askerlik sonrası kardeşi Kirkor ile Aziziye Caddesinin güneyinde büyük bir dökümhane kurar. Daha sonra Şeker Fabrikasının karşısına dökümhaneyi taşır” diye konuşmasına devam eden Küçükbezirci, “Panos’un 1950-80 yılları arasında mahalli gazetelerde şiirlerini yayınladığını, 70’li yıllarda elçilikleri hedef alan Ermeni terör örgütü Asala ile Kıbrıs’taki Rum mezalimini şiirleriyle tel’in etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından da bu şiirlerinden dolayı teşekkür de aldı” dedi.

Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri de, hatıralarını anlatırken Panos’un, Ramazan’larda Müslümanların oruçlarına saygı göstererek hiç alanen ne bir sigara içtiğini ne de bir şeyler yemediğini belirterek onun İslâm dinine olan saygısını dile getirdi.

Program, Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı M. Sinan Ümit’in Panos’un ruhuna tatlı dağıtımı ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Memleket





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+