07 Aralık 2015
Mıkhitaryan, Esayan ve Getronagan liselerinde öğrencilerle buluşan ve Patrikhane’yi ziyaret eden rektör ve yardımcısı, Feriköy Nazar Şirinoğlu Salonu’nda, Ermeni liselerinden öğrenci, öğretmen ve okul müdürlerine, YAÜ’yü tanıttı. 1991’de kurulan ve Amerikan üniversiteleriyle denkliği bulunan YAÜ’den mezun öğrencilerin eğitimlerine, dünyanın önde gelen üniversitelerinde devam edebildiğini söyleyen rektör, İstanbul’da ilk kez düzenledikleri bu tanıtımı, daha önce diasporadaki öğrenciler için başka ülkelerde de yaptığını belirtti.
Eğitim ücretleri makul
Daha önce yalnızca lisansüstü eğitimi veren YAÜ’de, birkaç sene önce lisans programları da açılmıştı. 2017’de ilk mezunlarını verecek olan bu bölümlere her yıl yenilerini ekleyerek skalasını genişleten üniversite, diğer Amerikan üniversitelerine göre daha düşük ücret talep etmesiyle öne çıkıyor. YAÜ, Ermenistan dışından gelen öğrenciler için özel ödeme koşulları sunuyor. Ermenistan vatandaşları için eğitim ücreti 2600 ile 3600 dolar arasında değişirken, yurtdışından gelen öğrenciler için bu 7800 dolar civarında. Ancak, diasporadaki Ermenilere verilen on yıllık Ermenistan vizesine sahip öğrencilere, Ermenistan vatandaşlarıyla aynı ücret uygulanıyor. Ayrıca, öğrenciler için çeşitli burs programları da bulunuyor.
En önemli diaspora yatırımı
YAÜ, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasında sayılan Batı Ermenicesini korumak için de çeşitli çalışmalar yapıyor. Gülbenkyan Fonu’nun desteğiyle başlatılan programda, soykırımda katledilen elliden fazla Ermeni aydın, yazar ve sanatçının eserleri dijital ortama aktarıldı. Bu verileri içeren mobil uygulamalar, kısa süre sonra herkesin ulaşımına açılacak. Eğitimin ülkenin geleceğini hazırlayan en önemli güç olduğunu belirten Armen Der Küreğyan, Amerikan Üniversitesi’nin, Diaspora’dan Ermenistan’a yapılan en büyük yatırım olduğunu kaydetti.
‘Gençler arasında diyaloğa ihtiyaç var’
Rektör Der Küreğyan ve Rektör Yardımcısı, 28 Kasım’da Hrant Dink Vakfı’nda düzenlenen toplantıya katılarak, Türkiye’deki birkaç üniversitenin temsilcileriyle görüşme fırsatı buldu. Dünyanın birçok ülkesinden öğrencileri olan Yerevan Amerikan Üniversitesi’ne, bugünde Türkiye’den giden öğrenci olmamış. Agos’a konuşan Der Küreğyan, Türkiye’den, yalnızca Ermeni öğrencilerin değil tüm öğrencilerin başvurularını beklediklerini, çeşitliliğe önem verdiklerini ve daha fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Aynı zamanda üniversitenin kurucularından olan rektör, “Ermenistan-Türkiye normalleşmesi için özellikle gençler arası diyaloğa ihtiyacımız var. Türkiye’de büyük değişiklikler yaşanıyor; bu, özellikle gençler arasında çok daha net bir şekilde görünüyor. Umarım üniversitemiz ve Türkiye’deki üniversiteler arasında daha fazla diyalog fırsatı olur” dedi.
Üniversite ve programları hakkında ayrıntılı bilgi için: www.aua.am
Agos