20 Kasım 2015
Ermeni Cemaati`nin yayın organı Agos`un haberine göre, Ermeni Okulları Cumhuriyet tarihinden beri ilk kez maliye müfettişleri tarafından teftiş edildi. Milli Eğitim Bakanlığı`yla Ermeni Vakıfları`n ait okullar arasındaki krizin kaynağı ise okulların ‘iktisadî işletme’ sorunu.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK
Ermeni okullarına dair ‘iktisadî işletme’ sorunu ilk olarak Mart ayında gündeme geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından okullara yollanan yazıda, ailelerden bağış alınması durumunda okulların iktisadî işletme olarak kabul edileceği ve kurumlar vergisine tabi olacağı ve 2015’ten itibaren, okulların faaliyetlerinin, kurulacak iktisadî işletmeler bünyesinde sürdürülmesi gerektiği belirtildi. Bu yazı üzerine, dört Ermeni okulunda, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Maliye Bakanlığı müfettişleri teftişe başladı.
HÜKÜMETLE GÖRÜŞECEKLER
Krizin ardından 17 Kasım`da biraraya gelen Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu’nun (VADİP) önümüzdeki günlerde hükümetin kurulmasının ardından Maliye Bakanı ve Millî Eğitim Bakanı’yla bir araya gelmek için randevu talep edecekleri öğrenildi. Konu üzerine konuşan VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı “Hukukçulardan ve müşavirlerden oluşan bir heyetle bu ziyareti yaptıktan sonra sonuçlarını bekleyeceğiz. İktisadî işletme olma konusunda bir çıkmaza girilirse, hukuksal mücadelemizi vereceğiz” dedi. 5580 sayılı Millî Eğitim yasasının ‘e’ fıkrasında, Ermeni okullarının özel okul değil azınlık okulu olduğunun açık şekilde belirtildiğini söyleyen Şanlı, hukuksal bir süreç başladığında, bunun, en önemli argümanları olacağını vurguladı. Şanlı, azınlık okullarının statü sorunu ve ‘İktisadî işletme mi, hayrat mı?’ ikilemine ilişkin olarak, görüşmelerde yetkililere iletilmek üzere bir rapor hazırlanacağını da belirtti.
İnternet Haber