12 Kasım 2015
Ermenistan küçük bir ülke olduğuna rağmen eski medeniyetlerin hazinesidir. Her yıl Ermenistan’da kazılar yapan arkeologlаr dünyada benzeri olmayan yeni bulgular ortaya çıkarıyorlar
Ermenistan merkezli PanARMENIAN.Net sitesi Ermenistan`da bulunan 10 en önemli arkeoloji buluglarını sundu.
En eski ayakkabı
Ermenistan’ın Vayots Dzor ili Areni marağasından bulunan en eski ayakkabı yaklaşık M.Ö 3600-3500 yıllara ait. Bu bilgiyi Ermenistan, İrlanda, Britanya ve ABD bilim adamlarının analizleri onayladı.
Eski insan beyni
"Areni-1" Mağarasında eski insan beyni bulundu. İlk verilere göre iyi korunmuş bulgu yaşı 6 bin gibidir. Kazılar sırasında arkeologlar eski bulugların yanı sıra 12-14 yaşındaki kızların kafatasıları buldular. Anatomik analiz, iki kızın öldürüldüğü belki de bir ritüel kurbanı oldukları meydana çıkardı. 3. Kafatasıda ise kuru ama iyi korunmuş beyin bulundu. Uzmanlara göre bu bulgu Eski dünyada bulunmuş beyinler arasında en eski olabilir.
4000 yıllık at arabaları ve savaş arabaları
20. yüzyılda Sevan göl Ljashen arkeolojik alanında yapılan kazılar sırasında onlarca zengin türbeler bulundu. Kazılar sırasında tamamen korunmuş 4 ve 2 tekerlekli arabaların yanı sıra 2 savaş araba en dikkat çekiyor. Savaş arabaları Ermenistan Tarih Müzesi’nde sergileniyor. M.Ö. 2000 tarihli arabalar dünayda bulunan en eski arabalardır.
M.Ö. 39. Yüzyıla ait kadın elbisesi
Saman`dan yapılan eteğin bir parçası 2010 yılında “Areni-1” mağarası kazıları sırasında ortaya çıktı.
Areni köyündeki 6000 yıllık şaraphane kompleksi
6 bin yıl önce yapılan şaraphane, dünyanın en eski kompleksi olabilir. Areni mağarasındaki şaraphane kompleksinde üzüm çekirdeği, yanı sıra şarap kavanozları bulundu.
Metsamor bakır eritme fabrikası
1965 yılından bugüne kadar Metsamor arkeolojik alanında kazılar yapılıyor. Bu kazılar sayesinde Bronz Çağı`nda (M.Ö 4000- M.Ö 2000 yılları) Metsamor`un gelişmiş bir kültürel merkez olduğunu ortaya koyuyor. Çok iyi korunmuş halde bulunan bakır eritme fabrikasındaki incelemeler ve analizlere göre orada sadece bronz değil altın ve kalay da erittiler.
Taş Çağı aletleri
Ermenistan`ın Kotayk ili Yen Gegh köyü çevresinde yapılan kazılar sırasında bulunan taş aletleri Taş Çağı hakkında yeni bilgiler ortaya çıkardı. İncelemerler, bu aletlerin 325-335 bin yıl önce yapıldığını ortaya çıkardı. Bu aletlerin yapma teknolojisi insanlığın tüm tarihi yeniden gözden geçirmeye zemin sağlıyorlar.
Ermenistan petroglifleri
Ermenistan’ın çoğrafyası petrogliflerle çok zengin. 1966 yılı başında Geghama dağlarında, daha onra Vardenis sıradağı ve Aragats dağı eteklerinde yaklaşık 30 bin petroglif bulundu.
Atın en eski mezarı
Ermenistan’ın Parpi köyüne yakın Nerkin Naver mezarlığında (M.Ö 3000 yılları) yapılan kazılar sırasında arkeologlar kurban edilen at kalıntıları buldular. M.Ö 25-26. yüzyıllarla tarihlenen mezarlığından bulunan bulgu Orta Asya’da atın kurban edilmesi ile igli belge yoktur.
En eski veba hastası
Ermenistan’da yapılan kazılar, vebanın meydana gelmesi ve yayılması ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkardılar. Demir Çağı’nda yaşayan 101 kişinin dişleri inceleyen bilim adamlar 7 kişide veba izler buldular. Ermenistan’ın Kapan şehri yakınlarından bulunan en genç veba hastası Erken Demir Çağı’nda yaşamış.
Ermeni Haber