09 Kasım 2015
Suriye’nin Haseke vilayetinde Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) ilan ettiği Cezire Kantonu’nda ihtilaflar yaşanıyor. Bölgedeki Süryani ve Ermeni kuruluşları yayımladıkları ortak bir deklarasyonla, yeni çıkarılan özel vergi yasasına biat etmeyeceklerini ilan ederek, yöredeki Hristiyan halklara ait olan mülklerin de başkalarının kullanımına tanzim edilemeyeceğini açıkladı. Süryani haber ajansı AINA’da yer alan habere göre, Kamışlı ve Cezire’deki 16 Süryani ve Ermeni kurumu, Kanton Yönetimi’nin yeni mülk yasası, eğitim müfredatı ve zorunlu askerliğe karşı çıkıyor.
İtirazlar şu dört başlıkta toplanıyor:
Özel ve kamu okullarında yeni eğitim müfredatı
Gençlerin zorunlu olarak askere alınması
Özel vergi uygulaması
Süryanilere ait olan mülklerin gasp edilmesi
Kanton Yönetimi’nin çıkarttığı yeni “Göçmen Mülkleri Yasası” da protestoya neden oldu. Yasaya konu olan mülklerin, çoğunlukla çatışmalar nedeniyle evini terk etmek zorunda bırakılan Hristiyanlara ait olduğu belirtiliyor.
Bölgedeki Süryani ve Ermeni kuruluşları, yayımladıkları ortak bildiride Göçmen Mülkleri Yasası’nın, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ndeki mülkiyet hakkına aykırı olduğunu kaydetti.
Bildiride ayrıca, hiçbir nedenle, evlerini terk etmek zorunda bırakılan kişilere “hain” muamelesi yapılamayacağına dikkat çekildi.
Süryani ve Ermeni kuruluşları, yasanın “ihtiyacı olanlara yardım etme” görüntüsü altında mülk gaspı anlamına geldiğini belirtti. Bildiride, Cezire’de mülklerin (arazi veya konut) yüzde 35’ine Hristiyanların sahip olduğu kaydedilerek, “Bu toprakların gaspı göç edenlerin geri dönmelerini önleme gibi bir sonuç doğuracak” ifadesine yer verildi ve bölgenin demografisinin değiştirilmesine yönelik tehlikeli içtihat ihtimaline dikkat çekildi.
Yeni izin ve vergilerin gayrimeşru olduğunu açıklayan Süryani ve Ermeni kuruluşları, yayımladıkları ortak deklarasyonla kendileri için hâlâ Suriye devletinin verdiği izin ve vergilerin geçerli olduğunu ilan etti.
Bildiride ayrıca, devlet meşruiyeti olmayan kurumlarca konulan zorunlu askerlik uygulamasının kabul edilmediği de açıklandı.
“Temel insan hakları korunmalı” denilen bildiride, “Etnik ulusal kültürel farklılıklara rağmen tüm sakinlerin, Cezire vilayetinde barış içinde bir arada yaşamaya devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bildiriye imza atan 16 Süryani ve Ermeni kurumları arasında bölgedeki Süryani, Ermeni, Keldani kiliselerinin yanı sıra, Süryani Demokratik Örgütü, Suriye Hristiyan Gençlik Merkezi gibi örgütler de yer alıyor.
Demokrar Haber