Orta Çağ`dan Kalma En Yüksek Yapı - Gündem
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Ծայգն

Gündem :

15 Ekim 2015  

Orta Çağ`dan Kalma En Yüksek Yapı -

Orta Çağ`dan Kalma En Yüksek Yapı Orta Çağ`dan Kalma En Yüksek Yapı

Fransa`nın doğusunda yer alan Orta Çağ`dan kalma en yüksek yapı olma özelliğini taşıyan Strazburg Katedrali, 1015`te başlayan inşaatının başlangıcının 1000. yılını kutluyor.

Uzunluğu 142,11 metre olan ve 1874 yılına dek dünyanın en uzun binası unvanını elinde bulunduran Strazburg Katedrali, Paris`teki Notre Dame Katedrali`nden sonra Fransa`nın en çok ziyaret edilen ikinci kilisesi durumunda.

Halihazırda Fransa`nın en yüksek ikinci ve Avrupa`nın en yüksek altıncı kilisesi olmasıyla dikkati çeken Strazburg Katedrali`nin, 1000. yıl etkinlikleri, yılbaşından beri düzenlenen ışık gösterileri, sergi ve konserlerle kutlanıyor.

Fransa`da 1905 yılında kabul edilen laiklik yasasından sonra Fransa`ya katıldığı için ülkenin tek laik olmayan bölgesi Alsas`ın merkezinde yer alan Strazburg Katedrali, dini açıdan önemli bir değer arz ediyor.

Fransa`nın çalkantılı tarihinin temsilcisi

Kutsal Roma İmparatoru II. Heinrich`in emriyle temelleri 1015 yılında atılan Strazburg Katedrali, Alsas Bölgesi ve Fransa`nın tarih boyunca geçirdiği sosyokültürel değişimi yansıtan en iyi örnekler arasında yer alıyor. İnşası oldukça yavaş ilerleyen katedralin ön cephesinde yer alan iki ana kulesi ve çan kulesinin tamamlanması bile 400 yıla yakın bir süre almış.

Orta Çağ`ın sonunda Avrupa`nın geçirdiği çalkantılı süreçten etkilenen Strazburg Katedrali, Reform hareketinin yayılmasıyla 16. yüzyıldan itibaren Protestan kilisesi olarak hizmet vermeye başladı. Kapılarına 1518 yılında Alman teolog Martin Luther`in tezleri asılan katedral, ancak 1681`de Strazburg`un Fransa Kralı XIV. Louis`ye boyun eğmesi ve Fransa`ya ilhak edilmesi sonucu tekrar Katoliklere teslim edildi.

Strazburg Katedrali, 1789`daki Fransız Devrimi`nden de etkilenmiş, iki yıl boyunca devrimciler tarafından işgal edilmiş ve kilise olma özelliğini kaybetmişti. Cumhuriyet rejimi yanlıları, kilisenin içindeki 235 heykeli yıkmış ve 1793 yılında katedral, Hristiyanlığın yerini alması hedeflenen "Akıl ve Yüce Varlık Kültürü"nün "tapınağı" haline getirilmişti.

Astronomik saat ve emsalsiz çan sistemi

Strazburg Katedrali, tarihi ve büyüklüğü dışında, astronomik saati ve çan sistemiyle de dikkati çekiyor. Saati, astronomik verileri belirtmesinin yanı sıra, Fransa`nın dini ve milli bayramlarının gelecek yıllardaki takvimini de gösteriyor. Astronomik saat, 2006 yılında yaşanan ay tutulmasını da dakikası dakikasına göstermişti.

Fransa`nın en büyük çan yapısına sahip Strazburg Katedrali, Avrupa`da türünün tek örneği olan çift zil sistemiyle diğer kiliselerden ayrılıyor.

Fransız yazar Victor Hugo`nun "Devlik ve zarafet harikası", Alman edebiyatçı Goethe`nin "Sayısız kollarıyla cennete yükselen ağaç" olarak tasvir ettiği Strazburg Katedrali, Fransa`nın kuzeydoğusundaki Vosges Dağları`ndan ve Almanya`nın güneybatısındaki Kara Orman bölgesinden de görülebiliyor.

Trt





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+