19 Ağustos 2015
Açılış töreninde bir konuşma yapan Kerim, DAEş saldırıları nedeniyle yaşadıkları ekonomik krize rağmen proje ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kerim, 7 yıl içinde Kerkük`te yaşayan Hristiyanların yüzde 75`inin ülkeyi terk ettiğini belirterek, bunun önlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Kerim, kentteki birlikte yaşam kültürünün ve etnik ile dini azınlık haklarının korunması için çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.
Irak hükümetindeki bazı bakanlıkların Kerkük`ü DAEş bölgesi olarak gördüğüne dikkati çeken Kerim, "Bu bakanlıklardan şikayetçi olduğumuzu söylemek istiyoruz. Çünkü bu yanlış kanaatten dolayı Kerkük`ün mali istihkakı verilmiyor. Biz de projelerimizi gerçekleştiremiyoruz" dedi.
Herşeye rağmen projelerini hayata geçirmekte kararlı olduklarını dile getiren Kerim, "Bugün Bağdat bizi görmezden geliyor. Ancak şayet Bağdat Valiliği, Kerkük gibi çalışmış olsaydı, bugün Irak genelinde herşey bambaşka olurdu" diye konuştu.
Kerkük`ün hala göçmenlerin ağır yükünü taşıdığını söyleyen Kerim şunları kaydetti: "Toprakları kurtarılanların kendi evlerine dönmelerinden yanayız. Kerkük ve Basra, Irak ekonomisinin şah damarıdır. Buna rağmen her iki şehrin kalkınması konusunda merkezi hükümetten gerekli destek sunulmamıştır. Bu kentlere daha fazla önem verilmelidir."
Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Abidin Margosyan da, ``Son yıllarda Hristiyanlar olarak büyük sıkıntı çekmekteyiz. Çzellikle Ermeni Hristiyanları nerdeyse memlekette yok olmakla karşıya. Hepsinin temel nedeni aşırı ve şiddet yanlısı gruplardır. Can güvenliği nedeniyle Kerkük`ten binlerce aile ayrıldı. Bugün Kerkük`te sadece 50 Ermeni Hristiyan ailesi yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.
Beyaz Gazete