Eğitimde ‘soy kodu’ uygulaması kaldırıldı - Gündem
16 Mayıs 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Մարերի / Օր : Մանի / Ժամ : Շանթակող

Gündem :

04 Temmuz 2015  

Eğitimde ‘soy kodu’ uygulaması kaldırıldı -

Eğitimde ‘soy kodu’ uygulaması kaldırıldı Gayrimüslim okullarına girmek isteyen öğrencilerin belirlenmesinde kullanılan devlet kayıtlarındaki “soy kodu” uygulaması kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından...

Gayrimüslim okullarına girmek isteyen öğrencilerin belirlenmesinde kullanılan devlet kayıtlarındaki “soy kodu” uygulaması kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yayımlanan genelgeyle, gayrimüslim okullarında her yıl sıkıntı yaratan “soy kodu” uygulaması kaldırıldı. Bundan böyle, öğrenci kayıtlarına okul müdürleri karar verecek. Ayrıca, atamayla görev yapan Türkçe kültür dersleri için görev yapacak öğretmenleri de okul müdürleri önerecek. MEB, önerilen listeden atama yapacak ve başmüdür yardımcısı da yine bu listeden seçilecek.

​Agos’un haberine göre, şimdiye kadar, gayrimüslim okullarında okumak isteyen öğrencilerin kayıtları okul tarafından alındıktan sonra, il milli eğitim müdürlüğüne gönderiliyordu. Kaydın kabul edilip edilmeyeceğine de milli eğitim müdürlüğü karar veriyordu.

SOY KODUNA GÖRE FİŞLEME

İl milli eğitim müdürlüklerinin, öğrencinin gayrimüslim olup olmadığını nüfus müdürlükleri aracılığıyla tespit ettiği ve Türkiye ’de her vatandaşın devlet kayıtlarında soy koduna göre fişlendiği ortaya çıkmıştı. Patrikhaneler tarafından vaftizli olan çok sayıda öğrencinin kaydının reddedilmesinin de “soy koduna” dayandığı anlaşılmıştı. Özellikle Müslümanlaştırılmış Ermenilerin çocukları, kayıtlarda ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı.

Genelgeye göre, çocuklarını okula kayıt yaptırmak isteyen veliler, çocuklarının gayrimüslim olduğunu beyan eden bir dilekçeyle okula başvuracaklar. Kaydın yapılıp yapılamayacağına okul müdürü karar verecek ve “soy kodu” araştırması yapmayacak.

ÖĞRETMENLERİ OKULLAR ÖNERECEK

Gayrimüslim okullarında, Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenleri, Milli Eğitim tarafından atanıyor ve bu öğretmenlerden birisi, aynı zamanda başmüdür yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Yeni genelgeye göre, il milli eğitim müdürlükleri, görevlendirmeler için duyuru yapacak. Ardından, Türkçe ve Türkçe kültür dersleri öğretmenleri, görev almak istedikleri gayrimüslim okullarının müdürlüklerine başvuracak. Okul müdürleri, öğretmenlere ilişkin teklif listesi hazırlayarak, bağlı oldukları il milli eğitim müdürlüğüne bildirecek. İl milli eğitim müdürlükleri de teklif edilen öğretmenler için çalışma izinlerini düzenleyip onaylanacak.

Sol Basın





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+