15 Haziran 2015
Türkiye`yi Ayağa Kaldıran İngilizce Konuşma Yöntemi!
Kredi Çekmek için Bankalarda Çile Çekme Dönemi Sonra Eriyor!
Soykırımı İnkar, Kurbanlara Hakarettir`
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Lahey`deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Serge Brammertz`in açıklamaları "Soykırımı inkar, kurbanlara hakarettir"- Lahey`deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz: - "(Srebrenitsa`daki) Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir"- "Karaciç`in davasında kararın yıl sonuna kadar açıklanması bekleniyor. Mladiç`in davasına ise savunmaya Tomaşitsa ile ilgili kanıtlar konusunda hazırlanabilmeleri için kısa süreliğine ara verilmişti"- "Burada (Tomaşitsa) bulunan deliller, bölgede sistematik katliamların yaşandığını açıkça gösteriyor" BEDRUDİN BRLYAVAC - Hollanda`nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, Srebrenitsa`daki soykırım gerçeğini inkar etmenin son derece "endişe verici" olduğunu belirterek, "Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir" dedi.Brammertz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Sırp savaş suçu zanlısı Voyislav Şeşely`in tutukevine geri dönmesi, ICTY`nin geleceği ve devam eden davalar hakkında değerlendirmede bulundu.
Şeşely`in ne zaman Lahey`deki tutukevine geri döneceği ile ilgili henüz kesin bir tarih veremeyeceğini söyleyen Brammertz, Başsavcılık olarak mahkemenin Temyiz Konseyi`nden Şeşely ile ilgili nihai kararı verme talebinde bulunduklarını hatırlattı.Brammertz, daha önce beyninde tümör tespit edilen ve bu nedenle geçici olarak serbest bırakılan bir diğer Sırp savaş suçu zanlısı Goran Haciç`in davasının seyrinin, zanlının sağlık durumuna göre ilerleyeceğini vurguladı.BM tarafından 1993 yılında kurulan ICTY`nin, halen devam eden davaların da sonuca bağlanmasının ardından 2017 yılında kapanacağını aktaran Brammertz, "Geçen hafta BM Güvenlik Konseyi`nde mahkemenin raporunun sunumu yapıldı. Mevcut durumu göz önünde bulundurduğumuzda, son temyiz davalarının 2017 yılında olması bekleniyor. Bu da muhtemelen mahkemenin kapanma tarihi olacak" diye konuştu.Brammertz, bu tarihe kadar Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç davalarında kararın verileceğini vurgulayarak, "Bu kararlara itiraz olması halinde, ki kesinlikle olacaktır, davaları ICTY mekanizmaları üstlenecek ancak ICTY olmayacak. Bu davaları görüşecek yeni bir yapı olacak" ifadesini kullandı.Karaciç davasında, kararın bu yıl içinde açıklanması gerektiğini söyleyen Brammertz, "Karaciç`in davasında kararın yıl sonuna kadar açıklanması bekleniyor. Mladiç`in davasına ise savunmaya Tomaşitsa ile kanıtlar konusunda hazırlanabilmeleri için kısa süreliğine ara verilmişti. Hakimlere de nihai kararı yazabilmeleri için zaman gerekiyor" dedi.Bosna Hersek`in Priyedor şehri yakınlarındaki Tomaşitsa`da bulunan toplu mezarda elde edilen delillerin, Mladiç davası için çok önemli olduğunu aktaran Brammertz, burada bulunan delillerin bölgede sistematik katliamların yaşandığını açıkça gösterdiğini söyledi.Brammertz, Tomaşitsa`nın Priyedor`daki yüzlerce insanın organize bir şekilde öldürüldüğü ile ilgili ek bilgiler verdiğini belirterek, buradaki delillerin bu dava için önemine dikkati çekti. -
"Soykırımın inkarı, endişe verici" ICTY Başsavcısı Brammertz, gerek Bosna Hersek`te gerekse bölgede hala bazı kişi ve çevrelerin, Srebrenitsa`da soykırım yaşandığı gerçeğini inkar ettiğine işaret ederek, bunun son derece "endişe verici" olduğunu, Srebrenitsa`da yaşananların soykırım olduğunun uluslararası mahkemece onayladığını vurguladı.Uluslararası mahkemelerin verdiği "soykırım" kararını inkar edenleri her zaman endişeyle izlediğini anlatan Brammertz, "Bu yaşananların sınıflandırılması ile ilgili hiçbir şüphe yok. İnsanların gerçeklikle alakası olmayan yorumlarda bulunmalarını anlamakta zorlanıyorum. Soykırımı inkar etmek, kurbanlara ve kurban yakınlarına hakarettir" şeklinde konuştu.Brammertz, bugün de dünyanın birçok yerinde savaş suçları işlenmeye, katliamlar ve soykırımlar yapılmaya devam edildiğini aktararak, "Maalesef, neredeyse her yerde zulümler devam ediyor. Uluslararası toplum dersini aldı mı? Buna pek emin değilim. Uluslararası toplum, tüm insanların daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için geçmişten ders almalı" dedi.İkinci Dünya Savaşı`ndan sonra, hiçbir zaman bugünkü kadar savaşların yaşanmadığına işaret eden Brammertz, "Kurbanlara baktığınızda, sivillerin, kadın ve çocukların sayısının, hayatını kaybeden asker sayısını geçtiğini görüyoruz. Bugün insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının işlendiği, soykırımların yapıldığı durumla karşı karşıyayız. Umarım uluslararası toplum, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir" ifadesini kullandı.
Haberler