24 Mayıs 2015
Agios Voukolos Kilisesi, Basmane semtinin Kapılar/Etiler Mahallesi`nde yer alan önemli bir kültür mekanı. Temeli 1866`da atılmış, 19. yüzyılın ikinci yarısında da bitirilmiş. Rum Ortodoks Cemaati için yapılmış olan bu kilise, işlevini 1922 yılına kadar sürdürmüş. Cemaatin İzmir`den ayrılması üzerine yıllarca terk edilmiş bir durumda kalmış, Atatürk`ün isteğiyle de 1924`ün şubat ayında Asar-ı Atika Müzesi`ne dönüştürülmüş. Ancak ilerleyen zamanlarda bu işlevi de değişmiş, bir süre opera sanatçılarının çalışma salonu olarak hizmet verdikten sonra çıkan bir yangın sonucunda kullanılamaz hale gelmiş. 17 Ocak 1975`te korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş, 2003 yılında da İBŞB`ye tahsis edilmiş. Ardından da restore edilerek kültür merkezi işlevi kazandırılmış.
Bu güzelim tarihi yapının müştemilatından biri Basın Müzesi haline getirilirken diğer binası da ünlü modacılar Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz`ın koleksiyonlarının sergilendiği Anı Evi`ne dönüştürülmüş. Anı Evi`nde Hanife Çetiner`e ait 220 obje ile Esin Yılmaz`a ait 467 obje bulunuyor.
Ne zaman açıldığı tabelasında belirtilmeyen Anı Evi, şık bir bina olmuş doğrusu. Açılışa Başkan`ın Çanakkaleli olan eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Türkiye`nin ilk ortodontistlerinden Ayşe Mayda gibi konuklar katılmış. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılışta şöyle konuşmuş:
"Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz`ın İzmir`e önemli katkıları oldu. Biz bu değerlere sahip çıkmazsak, gelecek kuşaklar da sahip çıkmaz. Bu anı evi ile lütufta bulunmadık. Görevimizi yaptık. Kente değer katan sanatçı, iş adamı, belediye başkanı, işçi veya çiftçi, kim olursa olsun herkesin hakkını vermek zorundayız."
Kütüphaneciler Kralı Recai Şeyhoğlu`ndan bir değerlendirme:
"Dikkat ederseniz, bu konuşmanın ruhunda bir savunma var adeta. İki modacı adına açılan bu anı evine sanki itiraz edilecek de, Başkan da bu olası itiraza şimdiden savunma yaparcasına "lütufta bulunmadık", "kim olursa olsun"la yanıt verme derdinde. Ayrıca elitlere, varsıllara bir jest yapıldığının o da farkında ki, "Kente değer katan sanatçı, iş adamı, belediye başkanı, işçi veya çiftçi, kim olursa olsun herkesin hakkını vermek zorundayız" gibi bir laf kalabalığıyla işi geçiştirmeye çalışıyor. Sanki bugüne değin bir işçinin veya çiftçinin büstünü/ heykelini dikmiş gibi...
Gelelim "Herkesin hakkını vermek zorundayız"a... Hasan Ali Yücel, İstanbul doğumluydu ama İzmir saylavı olarak TBMM`de bulundu. Hem de art arda 4 dönem. Ülkemize 7 yıl, 5 ay Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Giresun`un Görele ilçesinde Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi var. Peki, İzmir`de de onun adına bir anı evi açılamaz mıydı bugüne değin?
* Ahmet Adnan Saygun: 1907 İzmir doğumlu. Türk müzik tarihinde `Türk Beşleri` olarak anılan bestecilerden biri. İlk Türk devlet sanatçısı.
* Gönül Yazar, 12 Ağustos 1932`de İzmir`de doğdu. Türk Sanat Müziği yorumcusu ve sinema oyuncusu.
* Nejat Ferit Eczacıbaşı, 5 Ocak 1913`te İzmir`de doğdu. Kimyacı ve sanayici. İlaç sanayisinin kurucuları arasında. İstanbul Kültür Ve Sanat Vakfı`nın kurucularından.
* Şükrü Saraçoğlu, 1886`da Ödemiş`te doğdu. Ödemiş belediye başkanlığı yaptı. İzmir Sultanisi`nde matematik öğretmenliği yaptı. 1942-46 yılları arasında da başbakan.
* Mustafa Necati, 1894`te İzmir`de doğdu. Hukuk Fakültesini bitirdi. Öğretmen, gazeteci, avukat, siyasetçi. Atatürk`ün yakın mesai arkadaşı. Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Altay Spor Kulübü kurucularından.
* Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, 1918 yılında Karşıyaka`da doğdu. Veterinerlik Fakültesi mezunu. Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü yaptı. Ülkemizde gıda emperyalizmine karşı ilk savaş veren bilim adamı. Yazar.
* Selahattin Kantar, 1878 yılında İzmir`de doğdu. Müzeci, arkeolog, gazeteci, yazar. İzmir Arkeoloji Müzesi kurucu müdürü. Efeler temasını işleyen bir tiyatro eseri bulunuyor.
* Ayhan Işık, 5 Mayıs 1929`da İzmir`de doğdu. Sinemanın Taçsız Kral`ı. Ressam, ses sanatçısı, yapımcı, yönetmen, senarist.
* Attila İlhan, 15 Haziran 1925`te Menemen`de doğdu. Şair, romancı, düşün adamı, gazeteci, senarist, eleştirmen.
* Gökşin Sipahioğlu, 1926`da İzmir`de doğdu. Ünlü foto muhabiri. SİPA`nın kurucusu. 1961 yılında patlak veren füze krizi sırasında Küba`ya girmeyi başaran ve röportajlar yapan tek Batılı gazeteci. Efes Pilsen basketbol takımının kurucusu.
Yeni Asır