Alman Parlamentosu`nda 24 Nisan`da Toplantı - Gündem
25 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ցրօն / Ժամ : Խաւարակ

Gündem :

15 Nisan 2015  

Alman Parlamentosu`nda 24 Nisan`da Toplantı -

Alman Parlamentosu`nda 24 Nisan`da Toplantı Alman Parlamentosu`nda 24 Nisan`da Toplantı

Osmanlı sınırları içinde yaşayan Ermeniler’in tehciri ile başlayan olayların 100’üncü yılı olan 24 Nisan öncesinde, Alman siyasetinde ‘soykırım’ kavramı tartışma konusu oldu. 24 Nisan’da Alman Federal Meclisi, konuyla ilgili bir saatlik özel bir oturum düzenleme kararı aldı. Oturumda meclisin ortak deklerasyonu olarak açıklanacak metinde ‘soykırım’ kavramının Dışişleri Bakanlığı ve iktidardaki Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti tarafından çıkarılması, muhalefetin tepkisini çekti.
Sol Parti’nin geçen Şubat ayında Federal Meclis’e verdiği ve 1915’de yaşananları Alman hükümetinin ‚soykırım‘ olarak tanımlayıp tanımlamadığı yönündeki soruya cevap veren hükümet sözcüsü, ‚soykırım‘ sözcüğü yerine ‚katliam‘ ve ‚tehcir‘ ifadelerini kullanarak, tarihçilerden oluşacak bir komisyonda konunun görüşülmesini tavsiye etmişti. Haftalık Die Zeit gazetesinde çıkan konuyla ilgili detaylı bir habere göre, parlamentodaki partilerin üzerinde anlaştıkları ve 24 Nisan’da okunacak ortak metinde ‚soykırım‘ kelimesi önce giriş bölümünde yer alıyordu, ancak haberdeki iddiaya göre Dışişleri Bakanlığı ve Birlik Partileri ile SPD’nin meclis grup yönetimlerinin müdahalesiyle son anda bu bölümünden çıkarıldı ve metnin sadece gerekçe bölümüne alındı.

Bu olay Yeşiller ve Sol Parti’nin tepkisine neden olurken, Die Zeit’de yapılan yorumda Alman hükümetinin 7 Haziran seçimleri öncesinde Türkiye ile gerilime neden olmak istemediği, ayrıca Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkiyi zora sokmamak için böyle bir tavır aldığı savunuluyor. Haberde Federal Hükümetin bu söylemdeki ısrarını sürdürmesinin koalisyon ortağı SPD’de de hoşnutsuzluk yarattığı ve SPD’li milletvekili Dietmar Nietan’ın Dışişleri Bakanlığı’nı ‚Türkiye’nin baskısına boyun eğmekle‘ suçladığı aktarılıyor. Hristiyan Demokrat CDU‘dan milletvekili Christoph Bergner’in de ‚Olan olayın adını koymaktan kaçamayız. 100 yıl önce yaşananlar Birleşmiş Milletler’in tanımlamasına göre de soykırımdır‘ dediğini yazan Die Zeit, Birinci Dünya Savaşı`nda Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki olan Alman İmparatorluğu`nun Ermenilerin başına gelenlerden haberdar olduğunu ve kısmen de dahli bulunduğunu belirtiyor. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de, Alman hükümetinden ‘100 yıl önce Osmanlı topraklarında Ermenilere soykırım yapıldığını’ tanımasını talep edenlerden.Bu arada bundan kısa bir süre önce Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 24 Nisan’da düzenlenecek ‘Ermeni soykırımı 100. Yılı’ etkinliğine Başbakan Angela Merkel’in katılmayacağı açıklanmıştı. Buna göre Almanya’yı, Avrupa Birliği’nden sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Micheal Roth temsil edecek.

Amerikanın sesi





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+