Almanya’da Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı Paneli - Gündem
24 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Լուսնակ / Ժամ : Ճառագայթեալ

Gündem :

06 Nisan 2015  

Almanya’da Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı Paneli -

Almanya’da Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı Paneli Almanya’da "Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı" Paneli

Almanya`da düzenlenen "Ermeni Soykırımının 100. Yılı" panelinde konuşan Prof. Mihram Dabag, Kürt hareketinin Ortadoğu`da üstlendiği rolün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Almanya`nın Hagen şehrinde, Kürt Enstitüsü tarafından Demokratik Alevi Derneği`nin konferans salonunda "Ermeni Soykırımının 100. Yılı" paneli düzenlendi.Panele Almanya Ermeni Komitesi`nden Prof. Dr. Mihram Dabag; Êzîdî cemaatinden Şengal İçin Otonomi İnisiyatifi Sözcüsü, Tarihçi Aslan Kızılhan; Türkiye’den Av. Erdal Dogan; Asuri-Suryani halkını temsilen Mezopotamya Halklar Federasyonu`ndan Sosyolog Kenan Araz; Kürdistan İslam Cemaati Başkanı Hafız Turhallı katıldı.Açış konuşmasını Enstitü Başkanı Fevzi Özmen’nin yaptığı paneli Gazeteci Hüseyin Narlı yönetti.

PROF. DABAG: KÜRT HAREKETİ DİKKATLE İZLENMELİ, DESTEKLENMELİ
"Ermeni Soykırımının Yüzüncü Yılı" başlığı altında bir sunum yapan Prof. Mihram Dabag, 1915 Soykırımı`nın katliamlar zincirinin bir halkası olmasının ötesinde, yeni bir kimliğin, Türkçülüğün yerleştirilmesinin başlangıcı olduğunu belirtti. Prof. Dabag, Osmanlı’da eşitlik, kardeşlik ve özgürlük şiarıyla yürütülen, Osmanlı halklarını demokratik bir federasyon altında birleştirme çabalarının çözümü imkansız bir çelişki oluşturduğunu ve bunun soykırımla sonuçlandığını ifade etti. Her katliamın bir soykırım olmadığını, soykırım kavramının 20. yüzyılda kimlik oturtulmasındaki kırılmayı ifade ettiğini söyleyen ve DAİŞ`in yaptığı katliamları da bu kategoride değerlendiren Prof. Dabag, Kürt siyasi hareketinin çok olumlu adımlar attığını, bunların tarihi tecrübeler ışığında dikkatle izlenmesi ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

`ROJAVA GÜÇLERİNİN DESTEĞİ HAYATİ VE TARİHİYDİ`
Tarihçi Aslan Kızılhan ise Êzîdîlere karşı gerçekleştirilen fermanların tarihini anlattı. İslami kesimlerde Êzîdîlere karşı var olan önyargıların altını çizerek, bunlara karşı mücadelenin Kürt birliği açısından önemli olduğunu belirten Kızılhan, DAİŞ`in Şengal’e saldırısı öncesi ve sonrasında Güney Kürdistan yönetiminin hata ve zaaflarını eleştirirken, Rojava güçlerinin desteğinin de hayati ve tarihi olduğuna dikkat çekti.Av. Erdal Doğan, tarihi ve aktüel olarak Ermenilere ve Hıristiyanlara yönelik baskıları ele aldığı konuşmasında, tarihle yüzleşmeye değinerek, Kürt özgürlük hareketi ve HDP’nin üstlendiği role işaret etti.Sosyolog Kenan Araz, DAİŞ saldırılarını ele aldığı konuşmasında, Suıryani-Asuri kimliğinin Hıristiyanlıkla özdeşleştirildiğini ve bunun sakıncalarını dile gertirdi.Kürdistan İslam Cemaati Başkanı Hafız Turhallı ise, DAİŞ`in saldırı ve katliamlarını lanetlediği konuşmasında, kendisinin DAİŞ`in inandığı İslam`a inanmadığını ve kimsenin de inanmamasını tavsiye ettiğini söyledi.

Bestanuce 1





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+