25 Mart 2015
Sevan Nişanyan hakkında şimdiye kadar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na (KTVKK) ve İmar Kanunu’na muhalefetten açılmış 11 dosyayla ilgili olarak itiraz talebiyle Yargıtay’a başvuruldu. Nişanyan’ın avukatı Gülçin Avşar, itirazın ‘zincirleme suç’ hükmünün Nişanyan için de uygulanması için yapıldığını ve başlatılan bu hukuki süreçten umutlu olduklarını belirtiyor.
Nişanyan hakkında benzer suçlar için açılan davalarda isnat edilen suçun aynı zaman aralığında yapmış olduğu yapılarla ilgili olduğunu söyleyen Avşar, bu durumlarda ceza hukukuna göre ‘zincirleme suç’ hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirtiyor. ‘Zincirleme suç’ hükmü, aynı zaman aralığında ve aynı eylemle işlediği iddia edilen bu suçlar ile ilgili tek tek ceza verilmesi yerine, cezanın alt sınırından uzaklaşılarak tek bir ceza verilmesi anlamına geliyor.
Nişanyan’la ilgili açılan dosyaların Yargıtay Ceza Kurulu’nda incelenmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz talebiyle başvurduklarını söyleyen Avşar, talebin henüz inceleme aşamasına olduğunu dile getirdi. Dosyaların yerel mahkemeden tedariki sonrasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi haklı bulması üzerine, talep Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenecek. İnceleme sonucunun olumlu olması durumunda, Nişanyan’ın tahliyesi gündeme gelebilmesi bekleniyor.
SİT alanında inşaat yaptığı gerekçesiyle aldığı 2 yıl hapis cezası için Ocak 2014’te teslim olan Nişanyan, hapiste bulunduğu süre içinde, İmar Kanunu’na muhalefetten 2 yıl 10 ay ve KTVKK’ye muhalefetten ise 6 yıl 10 ay hapis cezaları almış, bu davaların sonucunda, toplam infaz süresi 11 yıl 8 aya ulaşmıştı. Ayrıca, Nişanyan’ın bir başka dosyadan aldığı 2 yıl 6 aylık hapis cezası da Yargıtay’da temyiz sonucunu bekliyor. Nişanyan’ın hâlihazırda hakkında açılan 11 dosyadan toplamda 14 yıl 2 aylık hapis cezası bulunuyor.
Agos