14 Mart 2015
Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Örgütleri Hareketi’nin (EGAM), İnsan Hakları Derneği (İHD), DurDe Girişimi ve Ermeni Hayırseverler Genel Birliği (AGBU) 24 Nisan 2015’te gerçekleşecek Ermeni Soykırımı anması için İstanbul’a çağırdı.‘1915-2015: Gelin Ermeni Soykırımı’nı Hep Birlikte Türkiye’de Analım!’ sekiz dilde başlatılan imza kampanyasının çağrı metninde “Soykırım anması sadece Türklerin ve Ermenilerin değil, tüm insanlığın meselesidir. Günümüzde, soykırım inkârına karşı mücadelenin cephelerinden biri de Türkiye toplumunun vicdanıdır” denildi.
‘Tüm insanlığın meselesi’
Çağrı metninde şunlar ifade ediliyor:
“1915-2015. Osmanlı İmparatorluğu’nda bir buçuk milyon Ermeni’nin öldürüldüğü soykırımın üzerinden yüz yıl geçti.
“Biz, bu anmaları başlatmış, örgütlemiş, desteklemiş ya da bu anmalara katılmış Avrupalılar, Ermeniler, Türkler ve Kürtler olarak, gerçeği önemseyen herkese, Ermenilere karşı gerçekleştirilen soykırımı birlikte barışçıl bir şekilde 24 Nisan’da, İstanbul’da anmak üzere çağrıda bulunuyoruz.
“Soykırım anması sadece Türklerin ve Ermenilerin değil, tüm insanlığın meselesidir. Günümüzde, soykırım inkârına karşı mücadelenin cephelerinden biri de Türkiye toplumunun vicdanıdır. Parçası olduğumuz bu kampanya evrensel bir karaktere sahiptir.
“Bu kampanya, dayanışma, adalet ve demokrasinin güçlendirilmesini amaçlayan, yüzü geleceğe dönük bir kampanyadır.
“Bu kampanya tarihi hakikatler için mücadele edenlerin arasında bir dayanışma arayışıdır. Bizleri ayıran nokta Türkler ve Ermeniler arasında değil, her türlü köken ve milliyet bağının ötesinde, inkâra karşı mücadele edenlerle inkârı sürdürenler arasındadır.“Bu kampanya, bir adalet arayışıdır. Soykırım ırkçılığın yol açabileceği siyasi fiiller arasında en şiddetli olanıdır ve soykırımın inkârı ise bu suçun bir parçasıdır. İnkâra karşı mücadele etmek ırkçılığa karşı savaşmak; dolayısıyla daha adil ve eşit bir toplum için mücadele etmek demektir.
“Bu kampanya demokrasinin güçlendirilmesi arayışıdır. Kaybedilenleri hatırlamak insan olmanın getirdiği bir yükümlülük ve hepimizi kapsayan sembolik bir telafidir. Kaybedilenleri Türkiye’de anmak ifade özgürlüğüne katkıda bulunmak ve Türkiye devletinin demokratik olmayan doğasının temellerini sorgulamak anlamına gelmektedir.“Bu nedenle, Ermeni soykırımını Türkiye’de anmak hepimizin, ama özellikle de genç nesillerin, ortak demokratik değerler etrafında bir araya gelmesini, tarihi hakikatlerle yüzleşmesini ve böylece birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmesini mümkün kılacaktır.“Bu değerleri ve bakış açısını paylaşan herkesi bize katılmaya ve Ermeni soykırımını 100. yıl dönümü olan 24 Nisan’da, İstanbul’da birlikte anmaya davet ediyoruz.
İmc Tv