23 Ocak 2015
İstanbul Tophane’deki Tütün deposundaki Depo sergi mekanı, 2015 boyunca, 1915 Ermeni olaylarının yüzüncü yılı için özel olarak hazırlanmış sergilere ev sahipliği yapacak. Bir seneye yayılmış 10 farklı serginin büyük bir kısmı, Diaspora’dan sanatçıların aile köklerini keşfe çıktığı ve geçmişle yüzleştiği işlerden oluşuyor.
Halen devam etmekte olan Helen Sheen’in ‘Kayıp Mekânlar’ sergisinden başlayarak, Aralık 2015’e kadar devam edecek olan seçkide yer alacak sergiler şöyle:
Şubat: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde profesör olan Kirkor Sahakoğlu’nun ‘1915’ isimli sergisinde Ermenilerin yaşadığı katliamın travmasını aktaran bir dizi soyut portre yer alacak.
Mart: Anna Barseghian, Stefan Kristensen ve Uriel Orlow’un ‘Spectrography’ isimli çalışması, üç sanatçının Van ve Muş’a yaptığı ziyaretleri ve bu topraklardaki Ermeni izlerinden geriye kalanları ses yerleştirmeleri ve görüntülerle izleyene aktaracak.
Nisan: Nalan Yırtmaç’ın ‘Portreler’ isimli sergisinde, 24 Nisan 1915’te İstanbul’da tutuklanan ve öldürülen Ermeni aydın ve sanatçılarının portreleri yer alacak.
Nisan: Beyrut’ta yaşan Ermeni sanatçı Anita Toutikian, Dersim’in Ergan köyünde doğan büyük annesi Hripsime Sarkissian’ın el işlemelerini çağdaş bir bakışla aktarıyor. ‘Exbroideries’sergisi Nisan ayında Depo’da açılacak.
Nisan: ARAM (Ermeni Hafızası Araştırma ve Arşivleme Derneği), Kalust Gülbenkyan Vakfı’nın desteğiyle bir belgesel sergisi hazırlıyor. ‘Sürgünden sonra Marsilya’daki Ermeni Diasporası’ başlıklı sergide, kitap, kartpostal, mektup ve fotoğraf gibi belgelerden yola çıkılarak, sürgünler için önemli bir liman olan Marsilya’daki Ermeni toplumsal hayatının panoraması sunulacak.
Mayıs: Brezilyalı Ermeni sanatçı Stepan Norayr Şahinyan’ın ‘Boşluğun Gücü’ sergisi, sanatçının aile köklerini araştırmasının hikâyesi. Anne tarafı Kesab ve İskenderunlu, baba tarafı Maraş ve Urfalı olan Şahinyan, 2012’den itibaren yaklaşık 15 bin kilometre yaparak ailesinin köklerinin bulunduğu şehirler de dahil 20 şehre gitti, buraları fotoğrafladı. Sergide, ayrıca Şahinyan’ın babasının 1960’larda Brezilya’dan Ermenistan’a yaptığı yolculuğun fotoğrafları da sergilenecek. Serginin İstanbul’un ardından Diyarbakır’a gitmesi planlanıyor.
Haziran: Maya Weyermann’ın video, ses ve arşiv görüntülerinden oluşacak sergisi, 19. Yüzyılın ortalarından soykırımın sonrasına uzanarak Türkiye’de halı dokumacılığı mirasında Ermenilerin oynadığı rolü aktaracak.
Eylül: 14. İstanbul Bienali’nin paralel etkinliklerinden olacak ‘Torunlar’ sergisinde Silvina Der – Meguerditchian, Diaspora kimliğini besleyen mekanizmalara ve Diaspora temsiliyetine yakından bir bakış atmak için Diaspora sanatçılarını üretim ve tartışmaya davet ediyor. Sergiye katılacak sanatçılar henüz belli değil, fakat açılıştan bir hafta önce tüm sanatçıların bir araya geleceği bir haftalık bir atölye çalışması gerçekleşecek.
Aralık: Henüz kesin olmamakla birlikte, Georg Schöllhammer’in küratörlüğünü üstleneceği, Ermeni çağdaş sanatına odaklanacak bir serginin de Aralık ayında mekanda yer alacağı planlanıyor. Sergi, Yerevan’daki çağdaş sanatın anatomisini ortaya serecek ‘Adieu Parajanov’ ve bu sene 20. yılını kutlayacak olan ilk Ermeni çağdaş sanat sergisi olan ‘Springerin’e bugünden bir bakış atacak iki bölümden oluşacak.
Tourmag