13 Ocak 2015
Van, Erzurum, Harput, Bitlis, Diyarbakır ve Sivas’tan Ani, Kars, Sason, Gürün, Cunkuş, Zara, Muş, Erzincan ve Eğin’denyazarın kendi çektiği 125 fotoğraf ve haritalarla zenginleştirilmiş kitap, bu bölgelere seyahat etmek isteyenler için bir kılavuz niteliğinde.
Demokrathaberin bildirdiği gibi Karanian, kilise, manastır ve köylerin tarihini anlattığı;
100 yıl önceki durumlarını ve şimdiki yerle bir edilmiş hallerini gözler önüne serdiği kitabında, ‘Gizli Ermeniler’ adlı bir bölüm de hazırlamış. 1915’ten bu yana, kültürel anıtların çoğunun ortadan kaldırıldığını ya da başka amaçlar için kullanıldığını vurgulayan Karanian, bu yok edişe meydan okurken bir keşif yolculuğu da vaat ediyor.
Vatanlarına geri dönemeyenler için, eski ve yeninin ayrıntılı bir şekilde resmedilip anlatıldığı kitap, bu yönüyle sadece bir gezi rehberi değil, gezinin de ta kendisi. Bu gezi kitabını özel kılan sebepler arasında, kitapta yere alan bölgelere nasıl gidebileceğiniz, nereleri ziyaret edebileceğiniz, gün gün vaktinizi nasıl değerlendirebileceğiniz yönündeki öneriler yer alıyor. Karanian, yolculuk kitabının birinci bölümünde bir sayfayla Hrant Dink’i de anıyor.
Matthew Karanian, Kaliforniya’da hukuk eğitimi aldı, uzun yıllar Ermenistan’da yaşadı ve çalıştı. Yerevan’daki Amerikan Üniversitesi’nde hukuk dersleri veren Karanian, 2003 yılından itibaren öğrencileriyle birlikte hukuk dergisi ‘Armenian Law Review’ çıkarmaya başladı. ABD ve Kanada’nın çeşitli dergilerinde, Ermenistan’ı anlattığı makaleleri yayımlandı. 1995’ten beri, araştırması için, ‘Doğu ve Batı Ermenistan’a çok sayıda gezi düzenledi. Karanian’ın bir önceki çalışması, yine seyahatlerinden sonra İngilizce olarak kaleme aldığı ‘Armenia and Karabakh: The Stone Garden Travel Guide’ (Ermenistan ve Karabağ: Taş Bahçe Gezi Rehberi) kitabıydı.