Dört Ermeni aydının tanıklığı - Gündem
23 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Ծմակ / Ժամ : Լուսափայլ

Gündem :

13 Ocak 2015  

Dört Ermeni aydının tanıklığı -

Dört Ermeni aydının tanıklığı Dört Ermeni aydının tanıklığı

28 Ocak 2015 günü Doğu Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nde mahkemesi var. Lozan’daki yargılama sırasında Perinçek; Atatürk Hava Limanında yaptığı basın açıklamasında, ‘Rus ve Ermeni arşivlerinden çıkardığımız 90 kilo belge ile gidiyorum’ demişti.
Lozan mahkemesi, o 90 kilo belgeye itibar etmedi, cezayı verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise yapılan başvuru sonucunda Perinçek’in haklı olduğuna karar verdi. İsviçre Devleti AİHM’in kararına Büyük Daire nezdinde itiraz etti. 28 Ocak’ta itiraz görüşülecek.
90 kilo belge dava dosyasında bulunuyor. Büyük Daire’nin AİHM’in daha önce verdiği karara aykırı bir karar vermesi beklenmiyor.
Aydınlık gazetesi 7 Ocak 2015 günü, konu ile ilgili çok önemli bir haberi manşetten verdi. İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve Büyükşehir Belediyesi ile Türk Ocaklarının ortaklaşa düzenlediği “19. - 20. Yüzyılda Türk – Ermeni İlişkileri” konulu sempozyumda bir konuşma yapan Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başpiskopos Aram Ateşyan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Birinci Başrahibi Tatul Anuşyan sayın Perinçek’i doğrulayan önemli beyanlarda bulundular.
Ateşyan ve Anuşyan’ın beyanları hiç şüphe yok, Büyük Daire’nin hukuka uygun bir karar vermesine katkıda bulunacaktır.

Ohannes Kaçaznuni
Ateşyan ve Anuşyan,1915’te yaşanan acı olayların gerçek nedenleri konusunda doğrulara işaret eden ilk Ermeni aydınları değildir.
1918 yılında kurulan Ermenistan Devletinin ilk başbakanı olan Ohannes Kaçaznuni’nin yaşanan olaylar ve kendi partisinin rolü konusunda yaptığı değerlendirmelerin yer aldığı “Taşnak Partisi’nin Yapacağı Bir Şey Yok” kitabı Kaynak yayınları tarafından yayınlandı.
Kaçaznuni özetle, “Biz emperyalist devletlerin kışkırtmalarına uyduk. Denizden denize Büyük Ermenistan hayallerine kapıldık. Savaşta emperyalist devletlerle işbirliği yaptık. Savaş koşullarında tehcir, Türkler açısından bir zorunluluktu. Türklerin pişman olmalarını gerektiren hiçbir politikaları olmamıştır. Biz yanlış yaptık. Ve Şimdi de partimizin kendisini kapatmasından başka yapacak bir şeyi kalmamıştır’ demektedir.
Kaçaznuni’nin tanıklığı önemlidir. Çünkü bugün istismar konusu yapılan olayların yaşandığı dönemde Ermenistan’da en yetkili görevlerde bulunmuştur.

Hrant Dink
Hrant Dink ise son dönemde Türkiye’de yaşayan en önemli Ermeni aydınlardan biridir. 2006 yılında Malatya’da “Geç İşadamları Derneği’nin düzenlediği panelde yaptığı konuşmada, 1915 olayları ile ilgili olarak Kaçaznuni’nin değerlendirmelerini paylaşmış ve Bugün ABD ile birlikte hareket eden Kürtleri uyarmıştır.
Özetle; “Amerika bu; gelir, işini görür, kardeşi kardeşe düşürür ve gider.” O gün Amerika’ya dayanarak Kuzey Irak’ta bir devlet kurma peşinde olan Kürtlere ise ‘Ermenilerin yaşadıkları tecrübeden ders çıkarın’ der.

Aram Ateşyan ve Tatul Anuşyan
Ermeni Patrikvekili Aram Ateşyan, sözünü ettiğimiz sempozyumda yaptığı konuşmada, Emperyalist ülkelerin parlamentolarında son yıllarda Ermeni sorunu ile ilgili olarak alınan kararların yanlışlığına dikkat çektikten sonsa “Ermeni sorununun uluslar arası platformlarda iskambil kâğıdı destesindeki joker olarak kullanılmasına bir son verilmesinin zamanı gelmiştir. Türkiye ve Ermenistan halklarının acılarının dinmesi, yaraların sarılması için düşmanlığı körükleyen kin ve nefret söylemlerinin sarsılmaz bir azimle terk edilmesi gerekir.” demektedir.
Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Birinci Başrahibi Tatul Anuşyan ise aynı sempozyumda “Emperyalist devletlerin devre dışı bırakılması gerekir. Kendi topraklarımızdaki sorunu sadece biz çözebiliriz” şeklinde konuştu.
Ohannes Kaçaznuni, Hrant Dink, Aram Ateşyan ve Tatul Anuşyan. Ermeni sorunu konuşulduğu zaman, saydığımız bu isimlerin tanıklığı hiç şüphe yok ki çok önemlidir. Hiç kimse, Ermeni sorunu konusunda, saydığımız bu isimlerden daha fazla söz hakkı olduğunu iddia edemez.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+