28 Kasım 2014
Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Türkiye`ye geldi. Ziyareti sırasında uçakta açıklama yapan Franciscus, "Türkiye, sınırdaki çok sayıda mülteciye kucak açmış ülkedir" dedi
Papa Franciscus ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia`nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50`de Esenboğa Havalimanı`na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.
Papa Franciscus Türkiye`de
Uçaktan indikten sonra ilk ziyaretini Anıtkabir`e gerçekleştiren Papa Franciscus, Anıtkabir Özel Defteri`ne, “Türkiye iki kıta arasında doğal bir köprü, sözlerime iyi dileklerimle başlıyorum. Herhangi bir etnik, mezhep ayrımı gözetmeden huzurlu bir yaşam oluşturulmasını istiyorum” yazdı.
Papa`nın bir sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus`yu karşılamak üzere Saray`ın önüne çıktı. Ziyaretten bir diğer detay ise Papa Françesko`nun yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda ağırlanan ilk yabancı devlet başkanı olması.
Erdoğan ve Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda önemli mesajlar verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröre, terörle mücadeledeki bakışımız aynı. Bu ziyaretin dünyanın ve bölgemizin kritik süreçten geçtiği zaman dilimde gerçekleşiyor olması anlamlı. Bu ziyaretiniz İslam dünyası üzerinde olumlu iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz Hıristiyan dünyası içinde de ön Myargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Tarihi ziyaretin yeni sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur" dedi.
Erdoğan`ın ardından konuşma yapan Papa, "Sağlam bir barış inşa etmek çabasının sabırla ileriye götürmemiz gerekmektedir. Amacı için dini aracı olarak kullanan terörizm bertaraf edilmedi.Sorunun çözümüne sadece askeri cevap yeterli olmaz. Türkiye göçmenleri büyük cömertlikle kabul etti. " dedi.
ATLI TÖREN BİRLİĞİ EŞLİĞİNDEN GELDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus`u Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda resmi törenle karşıladı.
Papa Franciscus, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na geçti. Papa Franciscus`un, Anıtkabir`den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Franciscus`u taşıyan makam aracı, Türkiye ve Vatikan bayrağı taşıyan atlı tören birliği eşliğinde saraya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus`u aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.
Papa Franciscus, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Franciscus, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.
RESMİ KARŞILAMADA YENİ DÜZEN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa`yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı`ndan saat 14.30`da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti. Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar`ı "hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı. "Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Franciscus`un yerleşkeye gelişini bekledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nın ilk yabancı konuğu olan Papa Franciscus için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa`nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.
BASINDAN YOĞUN İLGİ
Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Franciscus`un ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde saraya geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı.
Yerleşkenin 1 Nolu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı.
Öte yandan, tören, helikopter kamerası ile de görüntülendi.
CUMHRUBAŞKANI ERDOĞAN VE PAPA`DAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Erdoğan ve Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teröre, terörle mücadeledeki bakışımız aynı. Bu ziyaretin dünyanın ve bölgemizin kritik süreçten geçtiği zaman dilimde gerçekleşiyor olması anlamlı. bu ziyaretiniz. İslam dünyası üzerinde olumlu iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz Hıristiyan dünyası içinde de önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Tarihi ziyaretin yeni sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur" dedi.
İşte Erdoğan`ın konuşmasından önemli satır başları;
"BU ZİYARETİ ÖNEMSİYORUM"
Teröre, terörle mücadeledeki bakışımız aynı. Dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı. Paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı. Bu egemenliğin neleri doğurduğuna bakışımız aynı. Bu ziyaretin dünyanın ve bölgemizin kritik süreçten geçtiği zaman dilimde gerçekleşiyor olması anlamlı. Bu ziyareti çok önemsiyorum, barış umutlarını çoğaltacak bir adım olduğuna inanıyorum. Türkiye’den verilecek mesajlar tüm İslam, Hıristiyan coğrafyasına ulaşacak ve barış umudunu arttıracaktır. Bu fotoğraf dünya için umut fotoğrafıdır. İslamafobi hızlı ve ciddi biçimde tırmanıyor. Medya ve bir kesimin Müslümanlara yönelik ırkçı ayrımı bilerek ya da bilmeyerek çoğalttıklarını görüyoruz.
"SURİYE`DE DEVLET TERÖRÜ VAR"
DEAŞ, El Kaide gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu ortaya çıkmışlardır. DEAŞ her gün konuşuluyor. Suriye’de devlet terörü var. Orada devlet terörünü estiren kişi var. Böyle zalime karşı o giderse yerine kim gelir gibi mantığı olmayan yaklaşım sergileniyor. Gazze’ye uygulanan devlet terörü dünyanın dikkatini çekmiyor, Mescid-i Aksa’yı hedef alan saldırılar görmezden geliniyor, uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı askeri darbeler, katliamlar, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak teşvik ediliyor. Bu adaletsiz yaklaşım adalete gönül veren insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor. Dünyanın karşı karşıya kaldığı ciddi tehlikelere çözüm üretecek olan farklılıkların birbirine hoşgörüsü olacaktır. Birlikte tedbirler üretmemiz kaçınılmazdır.
Dünyamızı tehdit eden ırkçılığa, ayrımcılığa, nefret suçlarına karşı birlikte çözüm üretmek zorundayız. Topraklarımızda din, mezhep özgürce varlık göstermiştir. Ülkemiz sınırları içinde yer alan azınlıklara yönelik olarak tarihi nitelikte reformlar gerçekleştirdik. Birlikte yaşama kültürünün desteklenmesi adına Türkiye’nin tavsiye ve uyarılarının dikkate alınması gerekiyor. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içinde görmezden gelinmesin. Biz tüm insanları ayrım yapmadan tedbir almaya çağırıyoruz. Daha yaşanabilir dünya için çırpınıyoruz.
"TARİHİ ZİYARET"
Papa bu ziyaretiniz İslam dünyası üzerinde olumlu iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz Hıristiyan dünyası içinde de önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Tarihi ziyaretin yeni sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti, içersindeyiz. Bu ziyaretin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
PAPA FRANCISCUS
Erdoğan`ın ardından konuşma yapan Papa, "Sağlam bir barış inşa etmek çabasının sabırla ileriye götürmemiz gerekmektedir. Amacı için dini aracı olarak kullanan terörizm bertaraf edilmedi.Sorunun çözümüne sadece askeri cevap yeterli olmaz. Türkiye göçmenleri büyük cömertlikle kabul etti. " dedi.
PAPA TÜRKİYE`DE
ONU DA DAVET ETTİ
Türkiye ziyaretine bugün Ankara`dan başlayan Papa Francesco, İstanbul`daki etkinliklerine, bir süre önce kendisini Vatikan`da ziyaret eden Kırklar Meclisi üyesi, Diyarbakır Sur İlçesi Belediye eski Başkanı Abdullah Demirbaş`ı da davet etti. Davetin kendisini memnun ettiğini belirten Demirtaş, "Kendisini tekrar Diyarbakır`a davet edeceğim. Ayrıca, bölgemizdeki durumla ilgili kendisine bir mektup vereceğim" dedi.
Diyarbakır merkez Sur Belediye eski Başkanı Abdullah Demirbaş`ın başkanlık ettiği, her din ve etnik kimlikten kişileri bünyesinde barındıran Kırklar Meclisi Heyeti, geçen Mayıs ayında Vatikan`da Papa tarafından kabul edilmiş ve ayinde protokoldeki yerlerini almıştı. Ayine katılan binlerce kişiyi selamlayan ve iki kez "Diyarbakır`dan gelen heyeti selamlıyorum" diyen Papa, ayinden sonra kendisini protokolde bekleyen Diyarbakır heyetiyle görüşmüş, Abdullah Demirbaş da onu Diyarbakır`a davet etmişti.