26 Ekim 2014
Dink cinayetine ilişkin belgelerin devlet sırrı olup olmadığı Genelkurmay Başkanlığı`na sorulacak
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink`i öldüren Ogün Samast`ın terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, Dink cinayetine ilişkin belgelerin devlet sırrı olup olmadığı Genelkurmay Başkanlığı`na sorulacak.
Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı dava dosyasına gönderdiği yazıyla, MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu`na yollanılan Dink cinayetine ilişkin belgelerin gizli olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı`na sorulması gerektiğini belirtti. Mahkeme de belgelerin gizli olup olmadığını Genelkurmay Başkanlığı`na soracak.
YAZI GELDİ
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi`nde dün görülen duruşmada Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve İsmail Cem Halavurt hazır bulunurken, sanık Ogün Samast ve avukatı katılmadı. Mahkeme başkanı, duruşmada, bir önceki celse belgelerin devlet sırrı olup olmadığına ilişkin Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı`na yazılan yazıya cevap verildiğini kaydetti. Mahkeme Başkanı, MİT Müsteşarlığı`nın 21 Ağustos 2014 tarihli yazısı aracılığıyla mahkeme dosyasına yazı gönderen Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı`nın "Sorulan hususların devlet sırrı olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı`ndan sorulması gerektiğinin uygun olacağını" belirttiğini söyledi.
BELGELER VERİLSİN
Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığı`nın yazısıyla ilgili olarak Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, MİT tarafından Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu`na sunulan her türlü belgenin kendilerine verilmesi gerektiğini belirtti. Bakırcıoğlu, "Dink cinayetini işleyen örgütün üst yapılarının araştırılması ve bağlantılarının ortaya çıkartılması yönünden de zorunludur. Bu sebeple Genelkurmay Başkanlığı`na herhangi bir soru sorulması gerekmediği düşüncesindeyiz" dedi. Bakırcıoğlu, daha önce Seferberlik Tetkik Kurulu`nda yapılan araştırmada Dink cinayetine dair bilgiler var ise bunların Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan istenmesini talep ettiklerini anımsatarak, "Kısıtlama kararı olduğu gerekçesiyle yanıt verilmemişti. Eğer kısıtlama kararı kaldırıldıysa bu belgelerin gönderilmesi için yeniden yazı yazılmasını talep ederiz" dedi.
GENELKURMAY`A SORULACAK
Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı`na yazı yazılarak belgelerin devlet sırrı niteliğinde olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme Bakırcıoğlu`nun talebi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na yazı yazılarak, Seferberlik Tetkik Kurulu`nda yapılan araştırmada Dink cinayetine dair bilgiler var ise bunlar hakkındaki kısıtlama kararının devam edip etmediğinin sorulmasını da karara bağladı. Ayrıca Dink cinayetine ilişkin ana davanın görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi`ne kendi dosyalarıyla ana dava dosyasının birleştirmesi yönünde onaylarının olup olmadığının sorulmasına da karar verdi.