16 Temmuz 2014
Almelo’da Ermeni Kilisesi’nin bahçesine dikilen ‘ Sözde Soykırım Anıtı’nın yankıları Hollanda’nın en köklü partilerinden Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) partisine yansıdı.
Overijssel Eyalet Meclisinde görev alan E. Mulder (PVV) D.van Dik (SGP), J. West ve M.(CU) ve M. Reesink (CDA) tarafından meclise sunulan ve oylama ile kabul edilen bir önerge eleştirilere neden oldu.
Kabul edilen bu önerge sonrasında basın yayın organlarında “CDA: Türkler defolup gitsin (CDA: Turken moeten oprotten) başlıklı haber üzerine harekete geçen Son Haber ekibi CDA’nın AP adayı Turan Koçak Kaya’ya işin aslını sordu.
Gerekli araştırma yapılıyor
Kaya, CDA tarafından dikkatle izlenen haberler hakkında parti olarak gerekli araştırmanın yapılarak bilgi verileceğini, bu haberin Hollanda Türk toplumunu rahatsız ettiğini bildiğini söyledi.
CDA’nın Türk kökenli AP milletvekili adayı ve CDA Merkez Karar Ve Yürütme Kurulu ( MKYK) üyesi Kaya Turan Koçak Son Haber’e yaptığı ilk açıklamasında, “Bu haber ve bildiri bizi parti olarak bağlamaz. Biz her zaman fikrimizi parti olarak söyledik. En son AP seçim kampanyasında gerek ben, gerekse Genel Başkanımız 1915-1918 yıllarında yapıldığı iddia edilen Ermeni Soykırımı konusu ile ilgili olarak, bu meselenin tarihçilere bırakılmasını, araştırılmasını söyledik. Hala parti olarak aynı görüşteyiz. “dedi.
Kaya Turak Koçak, önergenin geçtiğimiz hafta PVV tarafından eyalet meclis gündemine getirildiğini, Eyalet Meclisinde yapılan oylamaya 47 vekilin katıldığını ve 24 evet oyuna karşılık 20 red oyu aldığını kaydetti.
“CDA`yı bağlamaz”
“Bu öneri eyalet bazında kabul edilmiş olsa bile uygulama eyalet valiliği yetkisindedir.” diyen Kaya Turan Koçak, “bu, Uygulanacak anlamında değildir, zaten valinin geçen hafta yaptığı açıklamada bu yöndedir. Tekrar ediyorum bu bölgesel bir şeydir ve bu karar, bu bildiri ülkesel çapta destek aramak amaçlı eyalet meclisinde onaylanmıştır. CDA`yı bağlamaz.” dedi.
“Kamuoyunu yanlış yönlendirme “
Kaya Turan Koçak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Şimdi yayınlanan bildiride CDA’li bir eyalet milletvekilinin imzasının bulunması partiyi bağlamaz, bildirinin altında imzası olan kişinin fikridir ve onu bağlar. Olayı araştırıyoruz. Parti olarak Provinciale Staten van Overijssel adına yayınlanan bildiride adı bulunan CDA’lı üyenin adının bulunması, bazı basın yayın kurumlarında CDA: Türkler defolup gitsin (CDA: Turken moeten oprotten) şeklinde verilmesi kamuoyunu yanlış yönlendirmekten başka bir şey değildir”
1 Haziran 2014
Bilindiği gibi 1 Haziran günü Almelo’daki Ermeni kilisesinin bahçesine inşa edilen sözde Ermeni Soykırımı Anıtını protesto için binlerce Türk bir araya gelmişti. Gerekli olan resmi izinleri alınan bu protesto eyleminde anıttaki isimler ve özellikle “soykırım” ifadesine tepki gösteren Türkler Almelo siyasetinden bu konuda bir şeyler yapması talebinde bulunmuştu.
PVV, CU, SGP ve CDA önerisi
2 Temmuz günü Overijssel Eyalet Meclisinde ele alınan önerge’de PVV, CU, SGP ve CDA partileri şunları dile getirdi:
“Gündem:
•.1915-1918 döneminde yaklaşık bir buçuk milyon Suriye - Ortodoksu, Ermeni ve Yunanlı Pontuslar korkunç bir şekilde eski Osmanlı İmparatorluğu’nda öldürüldü;
• 2004 yılında Rouvoet (Hıristiyan Birlik Partisi) tarafından verilen soykırım önergesi ulusal mecliste oybirliğiyle kabul edildi;
Tespit edilen:
• 1 Haziran`da Almelo’da Ermeni Soykırımı anıtı açılışı protesto edildi ve "Karabağ Ermenilere mezar olacak’’ gibi hakaret ve tehdit ifadeleri içeren sloganlar atıldı.
• Hollanda ve Overijssel özgürlük ve toleransı yalnızca kendisi için hak gören, ama diğerlerine bir anıtı layık görmeyen bir azınlık grubu istemiyor”.
Önerge’de Eyalet Meclis’inden şu talepte bulunuldu:
“Ulusal Meclis gibi Ermeni soykırımını tanıyan Overijssel İl Genel Meclisi, PS’i (il genel meclisini), Ermeni toplumuna karşı çok incitici ifadeler kullanan soykırım inkarcılarının protesto mitingi sorumluluğunu kabul etmemeye çağırıyor ve Ermeni toplumuna onurlu bir anıt yeri hakkında sahip oldukları sinyalini verilmesinin gündeme alınmasını talep ediyoruz. “