25 Haziran 2014
Mêrdîn’deki (Mardin) Süryani Katolik Mor Afrem Manastırı, bakımsızlıktan yıkılmak üzere. 18. yüzyılda Ermeni Ortodoks Manastırı olarak inşa edilen yapı, sonraları Süryaniler tarafından kullanılmaya başlandı. Ermeniler gibi Süryanilerin de kıyıma uğratılarak, sürgün edilmesinin ardından manastır 1933’ten sonra bütünüyle kaderine terk edildi. İlk yıllarda askeri hastane olarak kullanılan manastır, sonraki yıllarda ahır olarak kullanılarak yıkılmakla yüz yüze bırakıldı.
Ahır olarak kullanıldı
Sivil toplum örgütleri ve Süryani yurttaşlar ile bir araya gelerek manastırın ahır olarak kullanılmasına karşı çıktıklarını söyleyen Mêrdîn Süryaniler Katolik Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Sekreteri Ferit Özaltun, manastır resmi olarak Süryani cemaatinin elinde olsa da tapusunun şahısların elinde olduğunu söyledi. Manastırın İkinci Dünya Savaşı’nda askerler tarafından hastane olarak kullanıldığını ve duvarlarının tahrip edildiğini ifade eden Özaltun, “Askerler duvar taşlarına isimlerini kazımış. Taşların üzerindeki isimleri de silmek zor. Manastırın restorasyonunu içinde ekonomik bir destek gerekiyor. Şuanda vakfımızın manastırı restore edebilme durumu yok” diye konuştu.
Çok sayıda manastır var
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren iktidara gelen bütün hükümetlerin gayrimüslimlerin ibadethanelerine ilişkin herhangi bir tadilat çalışması yürütmediğini söyleyen Özaltun, “Her süreçte vakıf olarak mevcut sıkıntılarımızı dile getirdik. Devlet, Diyanet İşleri Başkanlığı’na verdiği desteğin 10’da birini bize verse, manastır ve kiliselerimizin ihtiyaçlarını karşılarız” dedi. Kültür Bakanlığı’ndan da hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Özaltun, “Kutsal mekanlarımız yıkılmak üzere. Bir an önce bu mekanlara halklar sahip çıkmalı. Mardin’de 8’e yakın manastır kullanılıyor. Çok sayıda tarihi manastır ise yıkılmakla karşı karşıya” dedi.