Marmara Üniversitesi`nde `sözde soykırım` sorusu - Gündem
23 Eylül 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Հոռի / Օր : Ծմակ / Ժամ : Զօրացեալ

Gündem :

07 Haziran 2014  

Marmara Üniversitesi`nde `sözde soykırım` sorusu -

Marmara Üniversitesi`nde `sözde soykırım` sorusu Marmara Üniversitesi`nde `sözde soykırım` sorusu

Üniversite`deki dersin final sınavında, `Ermeni meselesi`ne dair sorunlu ifadeler içeren sorular yer aldı...

Facebook`ta Paylaş Tweetle Google+ Paylaş LinkedIn`de Paylaş Marmara Üniversitesi’nin bu dönemki Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi dersi final sınavında, özellikle ‘Ermeni meselesi’ne dair sorunlu ifadeler içeren sorular yer aldı. ‘Rusya ile işbirliği yaparak orduya ve sivillere saldıran Ermeniler’ ifadesinin de yer aldığı soruda, ‘1915 Tehcir Kanunu’nun amacı olarak ‘İç güvenliği sağlama’ ve ‘Yurt savunmasını güçlendirme’ ifadelerine yer verildi. Bir başka soruda, ‘Ermenilerin “sözde soykırım” iddialarının amacı nedir?” diye sorulurken, bu sorunun seçenekleri şöyle sıralandı:

A) Türk devletini yıpratmak

B) Türkiye’den toprak talebinde bulunmak

C) “4 T Planı”nı uygulamak (Tanıtma-Tanınma-Tazminat-Toprak)

D) Türk imajını zedelemek

Agos`tan Emre Can Dağlıoğlu`nun haberine göre; ‘Ermenilerin Batılı devletlerle işbirliği içinde olduğu’ ezberine sıklıkla vurgu yapan sorulardan en dikkat çekicilerinden birisi ise, ‘Tehcir uygulamasının Ermeni ulusuna karşı bir yok etme yöntemi olmadığını, bu nedenle de soykırım olarak nitelendirilemeyeceğini savunan tarihçi kimdir?’ sorusu. Şıklar arasında doğru cevap olan Bernard Lewis’in yanı sıra Taner Akçam, Halil Berktay ve ismi Vahakh olarak yazılan Vahakn Dadrian’da yer aldı.

Sınavda yer alan ‘garip’ sorular, ‘Ermeni meselesi’yle de sınırlı değil. 1960 Darbesi’nden ’27 Mayıs İhtilali’ olarak bahsedilen soruda, öğrencilere ihtilalin ‘en önemli kazanım’ı soruldu. Ayrıca sınavda ‘Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka TÜRK denir” ifadesinden ne anlıyoruz?’ sorusuna da yer verilirken, doğru cevap ise ‘Atatürk ulusçuluğunun ırkçı olmadığı’.

Halen üniversitelerde zorunlu olarak okutulan ‘Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi’ dersinin yeni YÖK Kanunu’nda zorunlu olmaktan çıkarılmak istendiği biliniyor. Zira görüşüne başvurduğumuz üst düzey bir YÖK yetkilisi, bu dersin üniversitelerde ‘zorunlu’ olarak okutulmasının ‘kötü bir şaka’ olduğunu ifade etti.

Yeni kanunda, ‘Yükseköğretimin Amacı’ başlığı altında yer alan ‘Öğrencilerini; Atatürk, inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı yetiştirmek’ hükmü ile kanunun ‘Ana İlkeleri’ maddesindeki ‘Öğrencilere, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması’ ifadesi çıkarılması düşünülüyordu. Ancak Ocak 2013’te açıklanan kanun, halen Meclis gündeminde yer almıyor





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+