08 Nisan 2014
Gazeteci Murat Ezer’in çağrısıyla Galatasaray’da toplanan grup Kessab’ta Ermenilerin öldürülmesini ve göçe zorlanmalarını protesto etti.
Galatasaray Meydanı’nda toplananlar Kessab’ta Ermenilere yönelik şiddeti protesto etti.
Elif Akgül’ün Bianet’te yer alan haberine göre, gazeteci Murat Ezer’in kendi çevresi ve sosyal medyadan ulaştığı insanlarla birlikte Taksim Galatasaray Meydanı’nda radikal İslamcıların, Ermenilerin de yaşadığı Kessab’ı ele geçirmesini protesto etti.
“Soykırımdan kaçanlar yeniden katliama uğradı”
21 Mart’tan beri Türkmen ve İslamcı grupların elindeki Kessab’da Ermeniler’in göçe zorladıklarını çok sayıda kişinin öldürüldüğü belirten Ezer şöyle konuştu:
“Kessab kasabası 1909, 1915 Ermeni katliamlarından kaçan Ermenilerin yaşadığı yerdi. Ve 2014’te yeniden soykırım ve katliama maruz kaldılar.
“Ermenistan’da, Fransa’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Arjantin’de ve dünyanın pek çok yerinde ilk günden itibaren tepkiler, eylemler, kınamalar, yürüyüşler yapılırken Türkiye’den hiç ses yok. Ne siyasi partiler, ne yazarlar ne aydınlar, ne de insan hakları savunularından bir iki cılız ses hariç tepki, kınama ya da ses yok.
“Türkiye tehlikeli bir savaş oyunu oynuyor”
“Türkiye’ye komşu bütün Suriye toprakları ve gümrük kapıları İslamcı grupların kontrolünde, Türkiye Cumhuriyet’nin ve AKP’nin para, silah ve lojistik desteği ve onayıyla oluyor. Türkiye Suriye’de alevi değil sünni bir komşu yönetim istiyor. Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu tehlikeli bir savaş oyunu oynuyor. Bunun faturasını da sivil halk canıyla ödüyor. Savaş suçu işleyenler zamanı gelince savaş suçları mahkemelerinde yargılanıp hesap verecekler.”
Protesto “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Kessb yalnız değildir” sloganlarının ardından sona erdi.
Kessab’da ne oldu?
Agos’tan Lora Baytar’ın haberine göre Hatay’ın Yayladağı sınır kapısına üç kilometre mesafedeki Kesab kasabası 21 Mart’tan bu yana İslami ve Türkmen grupların elinde.
Sivil nüfus Lazkiye ve Tartus gibi şehirlere kaçmak zorunda kaldı. Lazkiye’deki Surp Hagop Ermeni Kilisesi’nde altmışa yakın aile barınıyor.
Neredeyse her evin yağma edildi Kessab’ta sadece çoğunluğu yaşlılardan oluşan 30 kişinin kaldığı tahmin ediliyor