24 Eylül 2013
Demokratikleşme paketine son şekli dün verildi. Ruhban Okulu`nun açılmasının yanı sıra gayrimüslim vakıflarının iadesi ve taşınmazların ibadethaneye dönüştürülmesine de olanak tanındı
Hükümetin "ikinci sessiz devrimi" olarak nitelendirilen "Demokratikleşme Paketi" tamamlandı. 3`üncü ve nihai toplantısı dün yapılan paket çerçevesinde atılan adımları Başbakan Tayyip Erdoğan açıklayacak.
Bir dizi çözüm reformu
Toplantı sırasında sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden duyuru yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, paketin tamamlandığını ve metinlerin redaksiyonu için makul bir süreye ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Toplumda yaşanan mağduriyetlere 4 başlık altında çözümler getiren paket ana hatları ile çözüm süreci, Alevilerin talepleri, gayrimüslimlerin sorunları ve 28 şubat mağduriyetlerine bir dizi çözüm reformu getiriyor. Paketin son gün sürprizi ise azınlık konusunda olurken, Ruhban Okulu`nun açılmasının yanında iki önemli maddenin de pakete girdiği öğrenildi. Bu maddeler 2011 yılında Başbakan Erdoğan`ın duyurduğu "Gayrimüslim vakıflarının mallarının iadesi" adımında süreci tıkayan, iadelerin sınırlı kalmasına neden olan bürokratik engelleri ortadan kaldıracak.
Özellikle mahkemelerce "işgalci" olarak tanımlanması ve bürokratik engellerden dolayı bazı vakıflar hakkı olmasına rağmen taşınmazlarını geri alamamıştı. İşte bu taşınmazlardaki tüm sorunların ortadan kalkması için pakette özel bir düzenlemenin yer aldığı öğrenildi.
Mor Gabriel Manastırı
Kamuoyunda en fazla bilinen örneklerinden Süryanilerin Kudüs`ü olarak bilinen ve Yargıtay kararı ile işgalci durumuna düşen Mor Gabriel Manastırı`nın iadesinin de bu kapsamda olduğu dile getiriliyor. Düzenleme ile ilgili son kararın verilip verilmediği belirsizliğini korurken, paket bu hali ile Meclise gönderilirse Mor Gabriel Manastırı ve benzer sorunları yaşayan vakıflar kolayca taşınmazlarına kavuşacak.
Hükümetin 2011 yılında hayata geçirdiği ve özellikle AB`den büyük övgü alan reform, süreç içerisindeki bazı engellerden dolayı akamete uğradı. Cemaatlerinin taşınmazlarının iadesinde süreç içerisinde "Taşınmazın vakfa ait olduğunu ispat zorunluluğu", "Bilgi ve belge eksikliği", "değerlendirme süreçlerinin yavaşlığı" ve "bürokratik tıkanıklıkların aşılamaması" önemli sorunlar olarak ortaya çıktı. Bu sorunlardan dolayı iadeler beklenen sayıların çok altında kaldı. İşte tüm bu sorunlardan doğan mağduriyetlerde aynı düzenleme kapsamında ele alınacak ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için adım atılacak. İspat yükümlülüğünün kaldırılması, devlet kayıtlarından yararlanılması, yeniden başvuru imkanı ve iade kararı için gerekli kriterler konusunda vakıflara kolaylık getirilmesi gibi adımların pakette olduğu öğrenildi.
Gayrimüslimlere getirilen bir kolaylık da iade edilen taşınmazlarla ilgili yeniden ibadethaneye dönüştürmeyle ilgili. Aslen ibadethane olan ancak zaman içinde veya el koymadan sonra ibadethane dışında bir amaçla kullanılan taşınmazların yeniden ibadethane olarak kullanılmasını kolaylaştırıcı adımın atılacağı öğrenildi. Bu kapsamda yeniden ibadethane olarak kullanılması istenen yerlerin bu amaç doğrultusunda düzenlenmesi süreçlerini hızlandırmayı sağlayacak düzenlenmenin hayata geçirilmesinin planlandığı ifade edildi.