Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin, Ermenistan ile ilişkilerinde - Gündem
23 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Ծմակ / Ժամ : Շաւաղօտ

Gündem :

06 Mayıs 2013  

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin, Ermenistan ile ilişkilerinde -

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin, Ermenistan ile ilişkilerinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin, Ermenistan ile ilişkilerinde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin, Ermenistan ile ilişkilerinde sağlanacak bir normalleşmenin genelde Güney Kafkasya`da, özelde de Ermeni işgali altındaki Azerbaycan toprakları ve Yukarı Karabağ meselesinde kapsamlı barışa yönelik somut adımlar atılması halinde kalıcı ve sürdürülebilir olacağı yönündeki inancını koruduğunu bildirdi.

Yazıcı, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane`nin yazılı soru önergesine, Dışişleri Bakanlığı`nın bilgi notuyla verdiği yanıtta, Türkiye`nin, Ermenistan`ın bağımsızlığını tanıyan (16 Aralık 1991) ilk ülkelerden biri olduğunu anımsattı.

Ermenistan`ın bağımsızlığını kazanmasını müteakip, Türkiye ile SSCB arasında bir sınır kapısı olarak işleyen Kars-Gümrü (Akkaya/Ahuryan) sınır kapısının bu defa Türkiye-Ermenistan arasında bir sınır kapısı haline dönüştüğünü, ancak, bu sınır kapısının, Yukarı Karabağ kaynaklı çatışmalar bağlamında Ermenistan`ın Azerbaycan`ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi üzerine 3 Nisan 1993 tarihinde kapatıldığını ve Türkiye Ermenistan arasında karayolu ile doğrudan ticaret imkanı ortadan kalktığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Türkiye, Güney Kafkasya`da barış ve istikrar ortamının tesis edilmesine, bölgede bir işbirliği kültürünün yerleşmesine büyük önem vermektedir. Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesi süreci de bu anlayışımızın bir yansıması olarak başlatılmıştır.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci, Güney Kafkasya`da kapsamlı ve sürdürülebilir bir barış ve işbirliği ikliminin hakim kılınması yönündeki vizyonumuzun bir parçası olup 10 Ekim 2009 tarihinde Zürih`te imzalanan protokoller, her iki ülkenin ortak çabası ve siyasi kararlılığının başarılı bir sonucudur.

Bölgede barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi amacımız doğrultusunda, normalleşme sürecini ileri taşıma arzumuzu ve irademizi muhafaza ediyoruz. Protokoller, TBMM gündeminde yer almaya devam etmektedir.

Bununla birlikte, ülkemiz, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde sağlanacak bir normalleşmenin genelde Güney Kafkasya`da, özelde de Ermeni işgali altındaki Azerbaycan toprakları ve Yukarı Karabağ meselesinde kapsamlı barışa yönelik somut adımlar atılması halinde kalıcı ve sürdürülebilir olacağı yönündeki inancını korumaktadır.

Ülkemiz, Yukarı Karabağ ihtilafının Azerbaycan`ın toprak bütünlüğü temelinde barışçı yollarla çözüme kavuşturulması sürecine katkı sağlayacak her türlü girişimi desteklemekte olup bu bağlamda Azerbaycan`la yakın diyalog içinde hareket etmeye özen göstermektedir.

Güney Kafkasya`daki mevcut statükonun barış ve istikrar yönünde değiştirilmesi ve bölgede kapsamlı bir normalleşme sağlanması amacıyla sürdürmekte olduğumuz girişimler önümüzdeki dönemde de devam edecektir."

Yazıcı, 2013 yılının ilk üç ayı için Türkiye ile Ermenistan arasındaki dış ticaret hacminin 29 bin 859 dolar olduğunu bildirdi.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+