23 Nisan 2013
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu olarak, Şube Yöneticilerimiz, aktivistlerimiz ve tüm soykırım karşıtlarıyla birlikte bu yıl da 24 Nisan Ermeni Soykırımını anıyoruz.
Anma programımız dahilinde 23 Nisan 2013 Salı günü saat 19:00’da “1915 Öncesi Osmanlı’da Süryani Yaşamı” başlıklı bir sergiyi Dernek salonumuzda açacağız. 1915 yalnızca Ermeni soykırımını değil, aynı zamanda Süryanilerin de Seyfo adını verdiği Süryani soykırımını temsil ediyor.
24 Nisan 2013 Çarşamba günü etkinliklerimiz bir mezar ziyareti ile başlayacak. Konuğumuz olarak İstanbul’a gelen Londra’daki Gomidas Enstitüsü Direktörü tarihçi Ara Sarafian, saat 11:00’de insan hakları savunucuları ve ırkçılık karşıtlarının eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığında Kütahya Mutasarrıfı Faik Ali Bey’in (Ozansoy) mezarını ziyaret edecek. Faik Ali bey, 1915’te merkezi hükümetin tehcir kararını Kütahya vilayetinde uygulamamış, zorla din değiştirme uygulamasını da reddederek vilayetinin Ermeni toplumunu korumuştu.
Ara Sarafian, İstanbul’dan önce 21-23 Nisan tarihlerinde Diyarbakır’da, Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ve Diyarbakır Barosu’nun konuğu olarak ve İHD Diyarbakır şubemizin desteğiyle gerçekleşecek anma ve etkinliklere katılacak.
24 Nisan Çarşamba günü İstanbul’da Saat 12:30’da Sultanahmet’te, 1915’te Merkez Cezaevi olarak kullanılan, ölüme gönderilecek Ermeni aydınların bir süre tutulduğu, şimdiki Türk –İslam Eserleri Müzesi’nin önünde soykırımı anma etkinliğimiz başlayacak.
Etkinliğimiz Soykırım’da yok edilen Anadolu’ya yayılmış Ermeni toplumlarının yaşadığı 2300 köy ve kasabanın isimleri bir panoyla sergilenecek ve isimler tek tek okunacak. Liste, dönemin tanınmış İstanbullu Ermeni entelektüellerinden yazar, yayıncı Teotig’in (Teotoros Lapçinciyan) verilerine dayanarak hazırlandı.
Tarihçi Ara Sarafian burada Türkçe’ye çevrilecek olan kısa bir Ermenice konuşma yapacak. Yanı sıra Süryani toplumundan bir katılımcı, 1915’te Süryanilerin yaşadıklarına ilişkin bir konuşma yapacak ve konuşma Süryani dilinde tekrarlanacak.
Kürt siyasi hareketini temsilen, yoğun barış süreci nedeniyle adı ancak daha sonra duyurulacak bir konuğumuz da anma sırasından söz alacak.
Anmamızdan sonra, saat 14:00’te hep birlikte 24 Nisan 2011 günü askerlik yaptığı Diyarbakır’da öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın Şişli Ermeni Gregoryen Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret edecek ve Ermenilere, diğer Müslüman olmayanlara karşı nefret suçlarını ve cinayetlerini bir kez daha kınayacak, Sevag’ın ve diğer nefret cinayeti kurbanlarının anısı önünde saygı duruşunda bulunacağız.
Basın mensupları ve tüm soykırım karşıtları etkinliklerimizin davetlisidir.
İnsan Hakları Derneği
İstanbul Şubesi
Irkçılık Ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon