13 Nisan 2013
Mersin`in Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Mezitli ilçesinde sayıları az olsa da gayrimüslim vatandaşların yaşadığını belirterek, "Onlarla daha sık görüşmek lazım. Onlarla bir diyalog kapısı açmamız lazım” dedi.
Kaymakam Kamil Kıcıroğlu, Mezitli İlçe Müftülüğü`nün aylık bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ilçe kurulduğu günden itibaren Müftülüğün örnek çalışmalara imza attığını, Mezitli ve Mersin`de çok güzel işler gerçekleştirdiğini söyledi. Mezitli`nin çok fazla göç alan bir ilçe olduğuna vurgu yapan Kıcıroğlu, "Artık ilçemize Suriyeliler de göç etmekte. Geçtiğimiz yıl da Vanlı kardeşlerimiz depremden dolayı buraya göç etmek zorunda kaldılar. Bölgesine göçün yoğun olduğu ve farklı inançlardan gelen insanların olduğu bir yerde insanları birbirleriyle yardımlaşmaya yöneltmek ve birbirleriyle anlaşmasını sağlamak, onların manevi tatminlerini arttırıp, inanç yönünden eksikliklerini gidermek açısından bu yapılan çalışmalar, dini hizmetlerde çalışmaların artması insanların hayatına güzellik katmakta ve sorunların azalmasına yardımcı olmaktadır" dedi.
Mezitli`nin çok farklı kültürlere mensup insanların bir arada olduğu bir ilçe olduğunun altını çizen Kıcıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlçemizde sayıları çok az olsa da gayrimüslimler var. Onlarla daha sık görüşmek lazım. Her davetlerine katılmaya çalışmak gerekiyor. Topluma örnek olmamız lazım. Onlarla bir diyalog kapısı açmamız gerekiyor. Bu işi de yapacak olan siz din görevlilerisiniz. Başka kültürlerin insanlarıyla aramızda köprüler kurmalıyız. Çünkü bugün yaşadığımız sorunların temelinde herkesin kendi kabuğuna çekilip orada yaşamaya çalışması mantığı yatmaktadır. Bu durumu aşmanın yolu bizden farklı olan herkese doğru yönelme anlayışını geliştirmektir."
"SURİYELİ VATANDAŞLARA SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR"
Suriye`den Mezitli`ye göç eden birçok kişi olduğuna da vurgu yapan Kıcığroğlu, "Bu Suriyeli vatandaşlara güzel bir hizmet daha başladı. Müftülüğümüz onların cuma hutbelerini kendi dillerinden dinleyebilmeleri için bir camide hutbe önce Türkçe olarak, ardından bir de onların dillerinde okunuyor. Bu hizmeti alan Suriyeli vatandaşların bir cuma hutbesini kendi dilinden dinleyerek ibadetini tam olarak eda ettiğine dair kalbinde ve vicdanında bir tatmin oluşması, Suriye ve Türkiye arasındaki sorunların çözümüne tam anlamıyla bir katkı sağlamaktadır. O insanların kalbindeki Türkiye sevgisinin daha da büyümesi demektir. Suriyeli insanlara biz el uzatmazsak, biz yardım etmezsek ve onlara gitmezsek onlara gidecekler olur. Ama temiz kalple ve temiz düşüncelerle değil. İç karışıklığın bitmesini istemeyenler, onların parasında, malında, ırzında, namusunda gözü olan insanlar gidecektir. Daha da kötü olan şey içteki ve dıştaki kötü güçler onlara gidecektir. O kişilere onlar gitmeden bizim gitmemiz lazım, kötü niyetli insanlar değil. Bu da yapılması gereken en önemli hizmetlerden bir tanesidir” diye konuştu