23 Ocak 2013
Türk ve Ermeni üniversite öğrencileri `üçüncü bir ülke`ye bağlı kalmadan iki ülke ilişkilerini geliştirmek için aralarında `sivil inisiyatif` kurdu...
Türkiye -Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Ermeni ve Türk üniversite öğrencileri üç maddelik bir protokol imzalayarak ‘Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi’ni kurdu. İlk etapta temel amacı üniversiteler arasında öğrenci değişimi yaparak Türkiye ile Ermenistan arasında eğitim ve kültürel etkileşimi sağlamak olan protokolün en büyük özelliği ise Türkiye ile Ermenistan arasında sivil diyalog başlatmış olması.
Proje kapsamında Türkiye’ye gelen beş Ermeni öğrenci, cumartesi günü Agos gazetesi önünde Hrant Dink’i andıktan sonra Türk öğrencilerle Galatasaray Üniversitesi’nde Türk-Ermeni ilişkileri üzerine panel düzenledi. Öğrenciler her iki toplum arasında sivil diyalog oluşması için çözüm önerilerinde bulundu. Galatasaray, Hüsnü Özyeğin ve Yeditepe Üniversitesi’nin öğrenci temsilcileriyle bir araya gelen gençler, iki ülkenin üniversite öğrencileri arasında daha fazla etkileşim olması için üç maddelik protokol imzaladı.
Protokolün önemi, Türkiye ile Ermenistan arasında hedeflenen sivil diyalog için üçüncü bir devlete bağlı kalınmaması.
Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi Koordinatörü Sait Çeşitlioğlu, girişimi şöyle anlattı:
‘’Türkiye ile Ermenistan arasında hiçbir siyasi diyalog olmadığı için dolayısıyla sivil diyalog da yok. İki ülke arasındaki diyaloglar hep üçüncü devletler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Biz de her iki ülkenin halkları arasında ilişki oluşması için ilk etapta bir öğrenci değişim programı yaptık. Geçen haftalarda Ermenistan’a gidip orada birçok sivil toplum kuruluşuyla konuştuk. Şimdi de Ermeni öğrencileri İstanbul ’da ağırlıyoruz. Buradaki bir diğer amacımız da Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunları çözmek için her iki tarafın siyasetçilerini cesaretlendirmek.’’
Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi’ni kurdukları için birçok kesimden olumlu tebrikler aldıklarını söyleyen proje koordinatörü Elif Şahin ise şunları söyledi:
“Biz iki ülke arasında diyaloğun gelişmesi için kültürel faaliyetlerin çıkış noktası olacağını düşünerek bu projeye imza attık. Son derece olumlu tepkiler alıyoruz. Ermeni Patrik Başvekili Aram Ateşyan telefonla bizi arayıp tebrik ettikten sonra Ermenistan ile olan sorunların ancak öğrenciler tarafından çözülebileceğini anlattı.’’
Çözüm aktörü olacaklar
Türkiye’de eğitim görmek isteyen birçok üniversite öğrencisi olduğunu, ancak Türk-Ermeni üniversiteleri arasında bir öğrenci değişim programı olmadığı için gelemediklerini söyleyen Erivan Devlet Üniversitesi Türkoloji bölümü öğrencisi Tatevik Sargasyan da iki halkın birbirini iyi tanımadığını belirterek şöyle devam etti:
’’Bunun sebebi arada siyasi sorunların olması. Biz öğrenciler olarak her iki tarafın birbirini daha iyi tanıması için öğrenciler üzerinden diyalog başlatmak istedik. Çünkü bugünün öğrencisi yarının siyasetçisi demektir. Dolayısıyla öğrencilerin her iki ülkenin sorunlarını çözmede aktör olabileceğini düşünüyorum.”