30 Aralık 2012
Diyarbakır Protestan Kilisesi, 1983 yılında Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından hayır ve hizmeti kalmadığı gerekçesiyle el konulan Ermeni Protestan Kilisesi’nin iade edilmesi için başvuruda bulundu.
Diyarbakır Kilisesi ruhani lideri Ahmet Güvener, 29 yıl önce Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından el konulan Ermeni Protestan Surp Pirgiç Kilisesi’nin iade edilmesi için dilekçe ile başvuruda bulundu. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Güvener, Ermeni Protestan Kilisesi’nin geçmişinin 100-130 yıl arasında olduğunu söyledi. Bu kilisenin 100’den fazla cemaatinin olduğunu belirten Güvener, 1983 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün cemaati olmadığından dolayı kiliseyi devraldığını kaydetti. Şu anda restorasyonunun bitirilip ibadete hazır, açık bir statüde olduğu için talepte bulunduklarını aktaran Güvener, “Bizim 80 cemaatimiz var. Çevreden gelenlerle bu sayı 100’ü geçiyor. Mevcut olan Protestan Kilisesi bize yetmiyor. Orası statünün dışında kullanılıyor. Halı kursu gibi statüsünün dışında kullanılıyor. Bu da bir mabet yerine yakışmayan bir durumdur. 14 yıl önce biz bunu talep ettik. 14 yıl önce bunu almak mümkün olmadı. Aslında alıp restore edecektik. O zaman tavanı çökmüştü. Orada tavuk besliyorlardı, içeride köpek bağlıydı” dedi.
Türkiye’de veya Avrupa’da caminin içerisinde böyle bir durumu görmenin Müslümanların yüreğini dağlayacağını dile getiren Güvener, “Bu durum bizim de yüreğimizi dağlıyordu. Ama vermedikleri için restore edemedik. Ayın 26’sında bir dilekçe verdik. Bundan sonra konuyu takip edeceğiz. Devlet kendi içinde bütün etnik kimlikler olsun, dini azınlık dini çoğunluk olsun, her inanca aynı mesafede yaklaşıp onların ibadet ihtiyacını sağlamazsa veya ayrımcılıktan uzak durmazsa ne aracılık edebilir ne de kendisini dışarıda savunabilir. Bizim ricamız devletimizden bizim ibadet yerimiz olan, bizimdir, yani Hıristiyanlarındır, ricamız şudur ki burada cemaate versin, cemaatte orada ibadetini icra etsin. Kilisenin bize verilmesinin ardından Diyarbakır halkının çok olumlu bir tepkisi olacak diye inanıyoruz. Devletin de bu doğrultuda bir yol açması, ilerisi için ve Hıristiyanlara öteki olarak bakmadığının bir kanıtı olacak” diye konuştu.
Ermeni Protestan Surp Pirgiç Kilisesi, halen Sur Kaymakamlığı’nca halı, telkari ve ipek kursu olarak kullanılıyor.
Kaynak : http://www.haber3.com