13 Kasım 2012
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen "Birlikte Yaşama Ödülleri" İstanbul Kongre Merkezi`nde yapılan törenle sahiplerini buldu. Geceye katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaşanan tüm olumsuzlukların özünde sevgisizlik olduğunu kaydetti.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, birlikte yaşama kültürüne katkı sunan kişi, kurum ve projeleri düzenlediği gecede ödüllendirdi. Gecede TBMM Başkanı Cemil Çiçek`le birlikte iş ve siyaset dünyasından tanıdık simalar bir araya geldi. Ertem Şener`in sunuculuğunu üstlendiği törende dağıtılan ödüller değişik başlıklar altında sahiplerinin oldu. `Bilimsel Çalışma` ödülü, sosyolog Prof. Nilüfer Göle`ye verildi. Ödülünü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`dan alan Göle, "Türkiye`nin dünyada yerini alabilmesi için, medeniyet yapıcı tavrın çoğaltılması gerekiyor. Başkalarının uğradığı adaletsizliğe duyarlı olmak gerekiyor." diye konuştu. `Görsel Medya` alanında Kürtçe yayın yapan Dünya TV; `Yazılı Medya` dalında ise Ermeni cemaatine ait olan Agos Gazetesi ödüllendirildi. `Edebiyat` dalında, birlikte yaşama kültürüne çalışmaları ve yazılarıyla destek olan Hilmi Yavuz, `Proje` alanında Aşure-Anuşabur Projesi ile Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi ve Özel Getronagan Ermeni Lisesi öğrencileri ödüle layık görüldü. Öğrenciler ödüllerini sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit ve Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı`nın elinden aldı. Dumanlı, geçmişte bu yaştaki gençlerin ayrıştırıcı mücadelelerde heba olduğunu söyleyerek, "Ayakta kalanlar anladılar ki, bu tartışmalar yüzeyseldir. Bu toprakların mayası kardeşliktir, dostluktur." diye konuştu.
`Görsel, İşitsel Sanatlar ve Sahne Sanatları` alanında, kardeşçe yaşam konusunda katkısı bulunan Antakya Medeniyetler Korosu; `Sosyal ve Kültürel Kaynaşma` alanında, `biz bu ülkenin asli unsuruyuz` vurgusu yapan, Süryani Cemaati Mardin Metropoliti Saliba Özmen ödüllendirildi. Batman`da kurduğu Hz. Veysel Karani Vakfı ile toplumsal barışa katkı sağlayan Hacı Mirza Demir, ödülünü alırken, "Bizi yaratan Rabbimiz ne güzel yaratmış... Yaratanın emrine itaat edersek, her sorunumuz çözülür." dedi. Gecede, Jüri Özel Ödülü ise geçtiğimiz aylarda vefat eden Georges Marovitch adına verildi.
Törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İnancımızın yaratılmışların en şereflisi olarak ele aldığı `insan` olmayı ortak payda olarak ele almak gerekir. İnsan olmak o kadar önemli bir ortak noktadır ki, gerisi teferruattır." dedi. Yaşanan olumsuzlukların özünde sevgisizlik olduğuna dikkat çeken Çiçek, "İnsanı seven biri katliam yapabilir mi? İnsanı seven, kadın-çocuk ayırmadan parklara, iş hanlarına, dershanelere bomba koyabilir mi? Bizleri yüceltecek olan yumruk sıkarak birbirimizi itmek değil, el sıkarak birbirimize yaklaşmaktır." dedi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de, ruhlara sinen kaygıların ve korkuların, toplumu ayrıştıran yapay duvarların anlamsızlığına dikkat çekti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu: Küreselleşme ile birlikte giderek yalnızlaşma ihtiyacı artmaktadır. Bizler ise bir empati medeniyetinin çocuklarıyız. Nitekim içine doğduğumuz Anadolu kültürünün de bize yüzyıllardır öğrettiği şey bir arada yaşama geleneğidir.
TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral: Bir arada, barış içerisinde yaşamanın öneminin anlaşıldığı bugünlerde bu erdemin ödüllendirildiği töreni düzenlediği için Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı`nı tebrik ederim.
Ses Sanatçısı Uğur Işılak: Goethe`nin "Samimi olmayı vaat edebilirim ama tarafsız olmayı vaat edemem" sözünde olduğu gibi biz de "Taraf olmaya devam edeceğiz. Fakat birliğimizi koruyarak samimi olacağız."
Türkiye Roman Federasyonu Başkanı Erdinç Çekiç: Birlik ve beraberliğin ihtiyaç olduğu bir dönemde böyle ödüllerin verilmesi çok önemli. Umarım barış ortamının oluşmasına katkısı olur.
Hukuk Felsefesi Profesörü Niyazi Öktem: Birlikte yaşama olgusu, insanlığın ilk döneminden beri üzerinde durulan bir konu. Gerek siyasi gerekse toplumsal açıdan her zaman tartışılan bir meseledir. Bu nedenle verilen ödüller barış ortamının oluşması açısından çok anlamlı.