29 Ekim 2012
Mardin’de bulunan ve uzun yıllar Süryanilerin Patriklik Merkezi olarak kullanılan ve halen Türkiye’nin en eski ve ibadete açık Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı,genel sekreterliğini yapan Suphi Uslan ve idareci olarak görev yapan Yakup Beğtaş ile Yusuf Beğtaş mahkeme kararı gerekçe gösterilerek manastıra girmeleri engellendiği ileri sürüldü.
Önceki gün Deyrulzafaran Manastırına ibadet etmek amacıyla gittiklerini söyleyen Suphi Uslan ve Yakup Beğtaş,yeni göreve alınan Manastır dış kapı güvenlik görevlileri tarafından manastıra alınmadı. Yakup Beğtaş ve Suphi Uslan ve avukatları Şeyhmus Arslan Jandarmaya müracaat ederek ibadetlerinin engellendiğini ileri sürdü ve manastıra girmek istedi. Jandarma ekipleriyle Manastıra gelen Suphi Uslan ve Yakup Beğtaş’ın, Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı tarafından açılan dava sonucunda çıkan mahkeme kararı gerekçe gösterilerek, manastıra istedikleri zaman ve idari bölüme giremeyecekleri,ibadet saatlerinde manastırın kilise bölümüne girmelerinin engellenmediği belirtildi.
DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİMİZ ENGELLENDİ.
Yakup Beğtaş ve Suphi Uslan ile birlikte Manastıra gelen Avukatları Şeyhmus Arslan, müvekillerinin dini inançları gereği ibadetlerini yapmaya geldikleri manastıra alınmadıklarını iddia etti. Avukat Arslan”Vakıf tarafından müvekkillerimin ibadet özgürlüğü engelleniyor. Bununla ilgili yapılan vakıfta idari görevler alıp almama ilgili bir yargılama var o yargılama sonuçlanmadı. Henüz Yargıtay’da fakat o yargılamanın konusu ibadet özgürlüğü ile ilgili değil o yargılamanın konusu vakıfta görev alıp almama konusuyla ilgili dolayısıyla manastır herkese açık olan manastır. Bir Süryani’ye kapatılamaz. Müslüman’a dahi kapatılamaz ben bile girebilmeliyim. Herkes girebilmeli bu bağlamda bu tür bir sınırlama ibadet özgürlüğü sınırlamasıdır, bununla ilgili bir suç duyurusunda bulunduk” şeklinde konuştu
İDARİ BÖLÜME GİREMEZLER,İBADETLERİNİ YAPSIINLAR.
Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı adına bir açıklama yapan Yılmaz Hiçbezmez, Manastırın herkese günün belli saatlerinde açık olduğunu, Süryani cemaatine mensup olanlara yasaklanmasının söz konusu olmadığına vurgu yaparak, Manastırın ibadet yeri ve metropolitlik makamı olduğunu, burayı evleri ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyenlere asla izin verilemeyeceğinin söyledi. Manastır kapılarının ibadet etmek isteyenlere her zaman açık olacağını söyleyen Hiçbezmez, vakıf yönetim kurulunun açtığı dava sonucunda adı geçen üç kişinin idare ile ilişkilerinin kesildiği yönünde mahkeme kararı olduğunu ifade etti. Yılmaz “Şikayet üzerine yönetim kurulundaki arkadaşları toplayıp buraya geldik. Daha önce alınan mahkeme kararıyla manastır idari bölümüne almadığımız kişiler var. Bunların isimleri zaten belli. Din ve inanç özgürlüklerini kısıtlıyoruz diye savcı beye şikayette bulunmuşlar, buyurun dedik yukarıya çıkabilirsiniz sadece namaz kılabilirsiniz ama idari bölümlere giremezsiniz. Çünkü bu adamlar artık mahkeme kararıyla manastırın idari yapısında görevlerinden çıkarıldılar. Manastıra idari yönetim sıfatıyla girmeleri yasaklandı. Ama dini vecibelerini yerine getirmek istiyorsalar gelebilirler yukarı çıkıp dini inançlarını dualarını okuyup aşağı inebilirler. Ama oradaki idari binalarında oturup artık vazife yapmaları yasak. Daha evvelden görevliydiler bunlarla vakıf arasında bir sıkıntı yaşandı. Bunlarla maddi manevi yolsuzluklar yapıldığını tespit ettik. Mahkemede dava açtık ve davayı kazandık. Bunların buraya girmeleri yasaklandı. Ama dini inançlarını öne sürerek tabi ne kadar dindar oldukları tartışılır, bizi yukarı bırakmıyorlar, namazımızı kılmaya izin vermiyorlar dediler. Biz hayır hiç kimsenin namazını kısıtlamadık yukarı çıkmak istiyorlarsa buyurun çıksınlar,ibadetlerini yapıp manastırdan ayrılsınlar. Burası idari yönden biliyorsunuz metropolitin dini bir makamıdır. Biz buraya artık sivillerin idari bölümlere girmesini istemiyoruz. Burası hiç kimsenin babasının çiftliği değildir. Vakıf olarak Manastırdaki keyfi idari uygulamalara izin vermeyeceğiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Savcılığın şifai talimatları üzerine Yakup Beğtaş ve Suphi Uslan Manastıra girip ibadet yapılan kiliseye girdi. Bir süre sonra Manastırdan ayrıldıkları gözlendi. Vakıf yönetim kurulu üyeleri ile Suphi Uslan arasında tartışma yaşandı.
Suphi Uslan Belediye Meclis Üyesi olarak bir süre Belediye Başkan Vekilliği de yaptı.
http://www.habermardin.com/NewsDetail.Asp?NewsID=7279&CatID=&SubCatID