04 Ekim 2012
YKP, Arabahmet bölgesindeki restore edilen Ermeni Kilisesinin bir üniversiteye verilmesini değerlendirdi.
Açıklama şöyle:
Lefkoşa’da Arabahmet Bölgesinde 1964’ten öncesi kullanılan kamuoyunda Ermeni Kilisesi olarak bilinen eski Sourp Asdvadzadzin Kilisesinin durumu ile ilgili yaşanan tartışmalardan üzüntü duymaktayız.
Kıbrıslı Ermeniler, 1960 anayasasında resmi olarak tanınan üç azınlıktan biridir.
Kıbrıs’ta yaşanan çatışmalar ve bölünmeler azınlıklar üzerinde çok daha büyük yıkıma sebep olmuştur.
Diğer azınlıklardan olan Maronitler 1974 öncesi yaşadıkları yerleşim yerlerinin çoğu terk etmek zorunda kaldılar. Maronitlerin daha önce yaşadıkları Asomatos (Özhan) ve Ayia Marina (Gürpınar) şu anda tamamen askeri bölge içinde kalırken Karpashia (Karpaşa) ve Kormakitis (Kormacit) köylerinde ise kısıtlı koşullarda Maronitler yaşamalarına izin verilmektedir. 1974 sonrası ortaya çıkan yeni defakto durum içinde Kıbrıslı Maronitlerin kültürel mirası da ciddi tahribata uğradı. Azınlık olunmasından kaynaklanan zaten çok az kalan kültürel mirasın tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır… 1700’lerden kalma bugünlerde harap ve yıkılmış durumdaki Maronit Manastırı Peygamber Elias yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır…
Benzer bir sorun Kıbrıslı Ermeniler için geçerlidir. Alevkayasındaki 15. yüzyıldan kalma harap haldeki Ermeni Manastırı Sourp Magar (Magaravank) da yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Ermeni ve Maronitlerin çok da fazla bugüne taşınmış tarihi mirası yoktur, bu nedenle korunmaları çok önemlidir.
Lefkoşa’daki Arabahmet Bölgesindeki eski Sourp Asdvadzadzin Kilisesi de günümüze taşınan bu az sayıdaki kültürel mirastan biriydi.
Restorasyonu için gerek Kıbrıs’taki, gerekse yurtdışındaki Ermeni toplumlarının görüşleri de alınarak orijinaline en yakın şekilde restore edilmeye çalışılan Kilise bir üniversiteye kullanım için verildi. Başka üniversiteler ise kendilerine verilmediği için şikayetçi oldular…
Vakıfların bu tavrı kabül edilemez…
Zaten çok az kalan bu tip kültürel mirasların tümü toplumlarına, kullanım hakları ile birlikte geri verilmelidir.
Kıbrıs, üzerindeki tüm kültürel renklerini koruyarak yarına taşınmalıdır, Kıbrıs’ın kuzeyinde yıllardır süren sistematik kültürel yıkıma karşı bu nedenle mücadele edilmelidir.
Bu nedenle Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’na çağrımız, Ermeni Kilisesi ile ilgili aldığı kararı gözden geçirmesi ve kullanım hakkı ile birlikte Kıbrıs Ermenilere geri vermesidir.
Bu sürecin Kıbrıs’ta ve uluslararası alanda takipçi olacağız…
HaberKıbrıs