03 Eylül 2012
Elizabeth Maria Pıçakçı, Marmaris’te kuyumculuk yaparken, rekabet nedeniyle ırkçı saldırıya maruz kaldığını, tehditler artınca ülkeyi terk ettiğin yazdı
Muğla’nın Marmaris ilçesinde 2 yıl önce kuyumculuk yaptığı çarşıda bir esnafın ırkçı saldırılarına maruz kaldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan Ermeni asıllı Elizabeth Maria Pıçakçı, savcılığın “kovuşturmaya yer yok” kararının ardından tehditlerin artması üzerine Türkiye’yi ailesiyle birlikte terk etti.
Pıçakçı ve ailesi, şimdi bir Avrupa ülkesinde yabancıların tutulduğu bir kampta sığınma talebinin değerlendirilmesini bekliyor.
‘Şikâyet ettim, tehdit arttı’
Agos’un haberine göre 20 Mayıs 2010’da Pıçakçı’nın komşu dükkanında kendisiyle aynı işi yapan şahıs, “Şerefsiz Ermeni köpekler” diye bağırdı. Bunun üzerine kalabalık bir grup Pıçakçı’nın dükkanının önünde toplandı. Yaşanan gerginlik üzerine ırkçı saldırılara maruz kaldığı gerekçesiyle Muğla Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Dilekçesinde bir meslektaşı tarafından sürekli taciz edildiğini, söz konusu kişinin çarşı ortasında “Şerefsiz Ermeni köpekler” şeklinde bağırdığını ifade eden Pıçakçı, can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti. Savcılık konuyla ilgili olarak “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verince Pıçakçı ailesi, dozu iyice artan ırkçı saldırıların hedefi haline geldi ve Türkiye’ye terk etti. Maria Pıçakçı kendileri için giderek kötüleşen süreci şöyle anlattı:
‘Başınıza bir şey gelebilir’
“Eşim Gürcistan vatandaşı. Evli olduğumuz için ikamet izni var. Yıllardır Türkiye’de. Bu olaylardan sonra onunla uğraşmaya başladılar, sürekli alıp emniyete götürdüler. Avukatımız emniyet birimleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Akabinde, hiçbir sebep göstermeden eşimin ikamet iznini iptal edip sınırdışı ettiler. Eşimin sınırdışı edilmesiyle, sivil emniyet unsurları ‘Bak, Marmaris küçük bir yer, senin çocuklarının nerede gezdiğini biliyoruz, başlarına her an bir şey gelebilir’ diye beni alanen tehdit etmeye başladılar.
Bir gece evimizin balkonunda birilerini görünce artık dayanamadık ve eşim gönderildikten 8 gün sonra evi, dükkanımızı bırakıp kaçtık.”
Türkiye’ye tekrar dönmeyi düşünmeyen ve şimdi bir Avrupa ülkesinde yabancıların tutulduğu bir kampta sığınma talebinin değerlendirilmesini bekleyen Pıçakçı ailesi, yaşadıklarını Facebook’ta “İnsanlık adına bir adım da sen at” adlı sayfada paylaşıyor.