Ermeni Yüzbaşı Kitabına İtiraz - Gündem
26 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Նպատ / Ժամ : Ծայգն

Gündem :

03 Eylül 2012  

Ermeni Yüzbaşı Kitabına İtiraz -

Ermeni Yüzbaşı Kitabına İtiraz Ermeni Yüzbaşı Kitabına İtiraz

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü öğretim üyeleri Yrd.Doç.Dr.Mithat Atabay ile Yrd.Doç.Dr.Burhan Sayılır, Ermeni yazar Sarkis Torosyan`ın tartışma yaratan `Çanakkale`den Filistin`e` adlı kitabının, hayal ürünü bir eser...

Casus Kamera ile Şüphelere Son!Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü öğretim üyeleri Yrd.Doç.Dr. Mithat Atabay ile Yrd.Doç.Dr. Burhan Sayılır, Ermeni yazar Sarkis Torosyan`ın tartışma yaratan `Çanakkale`den Filistin`e` adlı kitabının, hayal ürünü bir eser olduğunu ve bir senaryoyu andırdığını savundu.

Yrd.Doç.Dr. Atabay ile Yrd.Doç.Dr. Sayılır, Ermeni yazar Sarkis Torosyan`ın 1929`da kaleme aldığı ve 1947`de ABD`de İngilizce yayınlanan kitabın geçen Haziran`da Prof.Dr. Ayhan Aktar tarafından Türkçe`ye tercüme edilerek yayınlandığını ifade etti. ÇOMÜ`lü tarihçiler, Torosyan`ın hatırat kitabında kendini komutan ve subay olarak tanıtıp Çanakkale Savaşları sırasında üsteğmen rütbesiyle görevliymiş gibi göstermesinin tamamen düzmece olduğunu, bu rütbede komutanlık görevinde bulunmuş bu isimde bir subayın da Çanakkale Savaşları sırasında kesinlikle görev almadığını tespit ettiklerini açıkladı. Sarkis Torosyan`ın kaleme aldığı, `Çanakkale`den Filistin`e` adlı anı kitabı üzerine bir inceleme yapıldığını belirten Yrd.Doç.Dr. Atabay, şöyle konuştu:

"Elde ettiğimiz kesin sonuç şudur ki, söz konusu kitaptaki hatırat Çanakkale Savaşı kısmı ile sınırlıdır. Yalnızca Çanakkale Savaşları kısmındaki inceleme sonucunda ortaya çıkan çelişki ve yanlışlıklar belirli bir metodoloji ile verilmiştir. Torosyan`ın hatıratında geçen çelişkiler iddia olarak adlandırılmış bu çelişkilerle ilgili gerçek bilgiler de cevap olarak adlandırılmıştır. Bu yazı bir kesim veya bir gruba karşı yazılan bir yazı değildir. `Tarihi düzeltelim` derken tarihi yanlışa saplamak yanlışlığına düşülmemesi bu yazının hazırlamamızdaki temel düşüncedir."

"ERMENİ DİASPORASI`NA DESTEKÇİ OLUYORLAR"

Ermeniler`in 2015 yılını hedeflediğini ileri süren Yrd.Doç.Dr. Atabay, Ermeni Diasporası`na destek olan Türkler`e tepki gösterdi. Yrd.Doç.Dr. Mithat Atabay, şöyle konuştu:

"2015`de hayali Ermeni iddialarını Türkiye`ye kabul ettirebilmek için bugün yerli destekçilerle Türklerin Çanakkale başarısına, kendilerini ortak etme politikasına yenilmişlerdir. Malesef Ermeni Diasporası`nın bu çabalarına Türkiye`de bazı kimseler de özgürlük, demokrasi, açılım, uygarlık, insan hakları ve benzeri kulağa hoş gelen kavramları kullanarak yağ sürmektedirler. Torosyan`ın kitabının bugün gündeme getirilmesi ve gerçekle hiçbir şekilde alakası olmayan bir kimsenin ağzından tarihin saptırılmasıdır. Şunu unutmamak gerekir ki, tarihini unutanlar için tarih tekerrür eder."

"BATIRDIM" DEDİĞİ GEMİ HAYAL ÜRÜNÜ

ÇOMÜ öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Burhan Sayılır, Sarkis Torosyan`ın kitaptaki en büyük yalanının, 19 Şubat 1915`de 2 düşman zırhlısını batırdığını iddia etmesi olduğunu söyledi.Yrd.Doç.Dr.. Sayılır, şöyle dedi:

"Bu tarihte ne Çanakkale Boğazı`nda ne de boğaz dışında bir gemi batmamıştır. Ne İngiliz ne de Osmanlı arşivlerinde böyle bir konudan da söz edilmez. Ayrıca Sarkis Torosyan kitabında 19-25 Şubat 1915 bombardımanlarında Ertuğrul Tabyası komutanı olarak kendini gösteriyor. Ancak, yapılan araştırmalar bunu kesinlikle yalanlıyor çünkü söz edilen tarihte Ertuğrul Tabyası komutanı; Sarkis Torosyan değil, Mülazım-ı Evvel (Üsteğmen) Mehmet Şinasi Efendi`dir. Şinasi Efendi, Ahmet oğlu 1887 Çanakkale doğumludur, 25 Şubat 1915`te 5. Topçu Alayı`nın lağvedilmesiyle Anadolu Yakası`ndaki Cevat Paşa Bataryası`na gönderilmiştir. Sarkis Torosyan 18 Mart 1915`de Anadolu Hamiye Tabyası`nın komutanı olduğunu belirtmiş, ancak o tarihte Rumeli Hamidiye Tabyası yani 4. Ağır Topçu Alayı 2. Tabur 6. Bölük Komutanı Mülzım-ı Evvel (Üsteğmen) Nazmi Efendi`dir. Ali oğlu 1885 İstanbul doğumlu olan Nazmi Efendi 18 Mart 1915`deki muharebedeki başarılarından dolayı bir kıta Gümüş Muharebe Liyakat Madalyası ile taltif edildi."

"GEMİNİN BATIŞINI GÖRMESİ İMKANSIZ"

Yrd.Doç.Dr. Sayılır, Torosyan`ın kitabındaki çelişki olarak nitelendirdiği şu örnekleri verdi:

"Torosyan`ın hatıratlarının yer aldığı kitabın 117`nci sayfasında, Mesudiye zırhlısının 13 Aralık 1914`te bir deniz altıdan atılan torpido ile batırılmasıyla ilgili olarak bölümde, `Öğleden sonra Seddülbahir Tabyası`nda subaylarla yapılan bir toplantı esnasında bir korkunç patlama daha oldu. Hepimiz aceleyle gözetleme mevkilerimize koştuk. Fakat önceden de orada bulunanlardan başka düşman gemisi görmedik. Boğazın bizim bulunduğumuz noktasından denize doğru baktığımızda göremediğimiz iç kısımlardan imdat çağrılarını güçlükle duyduk` demekte. Ancak Torosyan`ın iddia ettiği gibi Ertuğrul Tabyası`nda görevli ise kitaptaki hatıratında yer aldığı gibi Mesudiye`nin batışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler veremez. Çünkü, Ertuğrul Tabyası`ndan nereye çıkarsanız çıkın Kepez`deki Sarısığlar bölgesindeki Mesudiye gemisinin batışını göremezsiniz. Askerlerin imdat seslerini ise asla duyamazsınız. Mesudiye`nin batışı ile ilgili hem Müstahkem Mevki Komutanlığı hem de Genelkurmay, en sağlıklı bilgileri geminin kurtulan mürettebatından ve özellikle Yıldız ve Havuzlar bölgesindeki askeri birliklerden elde edilen raporlardan almışlardır. Bu raporlar askeri arşivlerde mevcuttur."

"SON YILLARDA YAZILAN KİTAPLAR YANLIŞLARLA DOLU"

Sarkis Torosyan`ın ABD`de basılan ardından Türkiye`de yayınlanan hatıratının yanlış ve çelişkilerle dolu olduğunu dile getiren Yrd.Doç.Dr. Sayılır, "Söz konusu hatıratın sadece Çanakkale cephesi incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda bile ortaya çıkan hususlar hatıratın bir yaşayanı tarafından değil de Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgisi olan birisi tarafından kaleme alındığı anlaşılmaktadır. Bizim en büyük sorunuz Çanakkale üzerindeki hurafeci zihniyetin bütün çevrelerce benimsenmesi ve bu hurafelerin gerçek olarak algılanarak gerçek kahramanların kahramanlıklarının gölgelenmesine sessiz kalmaktır. Çanakkale Savaşı ile ilgili özellikle son 15 yıllık süreçte yazılan kitapların büyük bir kısmı gerçek Çanakkale Savaşı tarihinden uzaktır. Sarkis Torosyan`ın çelişkilerle dolu hatıratından bir kahraman yaratmak yerine Çanakkale Savaşı`nda vatanları bildikleri toprakları savunurken şehit olan Teğmen Arakil Efendi, Asteğmen adayı Karabet Efendi, Asteğmen adayı Mıgırdiç Efendilerin aziz hatıralarını hatırlamak, onların aziz hatıralarına sahip çıkmak daha iyi olmaz mı?" dedi.

KİTABA GÖRE SARKİS TOROSYAN

Türkçe`de tercümesi yapılan ve geçen Haziran ayında satışa sunulan kitabın arka kapağında öz geçmişine yer verilen Torosyan şöyle tanıtılıyor:

"Kayseri`nin Everek (Develi) kazasında doğan Yüzbaşı Sarkis Torosyan, 1914 yılında Harbiye Topçu Okulu`nu bitirdi. Önce Almanya`da KRUPP fabrikasında staja yollandı. Düşman donanmasının 19 ve 25 Şubat 1915 tarihlerindeki saldırılarına karşı askerleriyle kahramanca direnen Torosyan, 18 Mart 1915 günü Rumeli Hamidiye Tabyası`nda savaştı ve ağır yaralandı. Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından takdirmame ve Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye harp madalyası ile ödüllendirildi. Rütbesi de Üsteğmenlikten, Yüzbaşılığa yükseldi. Çanakkale`de Alçıtepe Savaşları`na 8`in Tümenin Topçu Taburu Komutanı olarak katılan Yüzbaşı Torosyan, daha sonra Makedonya, Romanya, Irak ve Filistin cephelerinde de savaştı. Harbiye Nazırı Enver Paşa`nın Osmanlı ordusunda savaşan Ermeni subay ve askeri doktor ailelerinin Tehcir edilmemesi konusundaki kesin emirlerine rağmen Develi`nin İttihatçı Kaymakamı Salih Zeki bey, Yüzbaşı Torosyan`ın ailesini Suriye çöllerine sürdü. 1917 yılında kız kardeşi Bayzar`ı Suriye`deki kamplarda bulan Torosyan, ailesini öldürenlerden intikam almak amacıyla 19 Eylül 1918 günü saf değiştirerek, Arap isyanına katıldı. Madalya sahibi "Savaş kahramanıyken` bir günde `Vatan haini` oldu. 1920 yılında ise ABD`ye göç etti. Çanakkale`den Filistin cephesine resmi tarihimizin 1. Dünya Savaşı`nda Osmanlı ordusunda savaşan Ermeni subaylarla ilgili suskunluğunu bozacak bir kitap. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ayhan Aktar`ın giriş yazısı ile." - Çanakkale





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+