Kümbet Cami`nin Sürekli Kapalı Tutulması Yerli ve Yabancı Turistleri Üzüyor - Gündem
16 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Մանի / Ժամ : Հրակաթն

Gündem :

24 Ağustos 2012  

Kümbet Cami`nin Sürekli Kapalı Tutulması Yerli ve Yabancı Turistleri Üzüyor -

Kümbet Cami`nin Sürekli Kapalı Tutulması Yerli ve Yabancı Turistleri Üzüyor Kümbet Cami`nin Sürekli Kapalı Tutulması Yerli ve Yabancı Turistleri Üzüyor

Kars Kalesi`nin eteklerinde bulunan Kümbet Cami "12 Havariler Kilisesi"nin sürekli kapılarının kapalı olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.M.S 932- 937 yılları arsında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan, 1994 yılında da adı...

Hiç Bir Şey Gizli Kalmayacak! Anahtarlık KameraKars Kalesi`nin eteklerinde bulunan Kümbet Cami "12 Havariler Kilisesi"nin sürekli kapılarının kapalı olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Kars`a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradıkları yer olan kalenin hemen yanı başındaki 12 Havariler Kilisesi`nin kapılarının kapalı olmasına tepki gösteren çok sayıda turist;

M.S 932- 937 yılları arsında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan, 1994 yılında da adı değiştirterek camiye çevrilen 12 Havariler Kilisesi "Kümbet Cami"nin, kapısının kapalı olması yüzünden iç kısmını gezemediklerini belirterek, yetkililerden buranın devamlı açık tutulmasını istediler.

Yapılan restorasyon çalışmalarıyla cami olarak hizmete açılan 12 Havariler Kilisesi`nin namaz saatleri sonrasında kapalı tutulması Kars`a dışarıdan gelen turistlerin kiliseyi gezmeden direk Ani harabelerine gittikleri kaydedildi. Yetkililerden özelikle kalenin altında bulunan Kümbet Cami`nin ziyaret için açık kalmasını isteyen yerli ve yabancı turistler dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde bir uygulamayla karşılaşmadıklarını sözlerine eklediler.

ON İKİ HAVARİLER KİLİSESİ (Kümbet CAMİSİ)

932 yılında yapımına başlanan, 937 yılında tamamlanan 12 Havari`ler Kilisesi, kesme bazalt taşları kullanılarak inşa edilir. Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan Ermeni kilisesi, dört Yapraklı yonca şeklinde, haç planlıdır.

Özellikle kubbe kasnağının pencere kemerleri arasında yer alan On iki Havarilerin taş kabartma figürleri dikkat çekicidir.1579 yılında cami olarak kullanılmaya başlanan yapı Kümbet Camisi adıyla anılır.

Ruslar Kars`a geldikten sonra tekrar kiliseye çevrilerek çan kulesi ve asıl binaya ek olarak kapı çıkışlarına yapılar yapılır. Başpiskoposluk merkezi olur. 1882 yılında papaz evi ve bahçe duvarları yapılır. Sonraki yıllarda çan kulesi yıktırılırsa da, kilisenin kapı girişlerine eklenmiş olan ve muhtemelen soğuğu kesmek amacıyla yapılmış olan ek yapılar korunur. Yapı tekrar camiye çevrilmeden önce bir süre müze olarak kullanılır.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+