Mor Gabriel Manastırı’na geniş destek - Gündem
28 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Տրե / Օր : Սիմ / Ժամ : Այգ

Gündem :

13 Temmuz 2012  

Mor Gabriel Manastırı’na geniş destek -

Mor Gabriel Manastırı’na geniş destek Mor Gabriel Manastırı’na geniş destek

Süryaniler tarafından “İkinci Kudüs” olarak kabul edilen ve Süryani Ortodoks cemaatinin din adamı ihtiyacını karşılayan ayrıca Süryanice’nin yaşatılmasını sağlayan Mor Gabriel Manastırı arazisinin bir kısmının Hazine’ye devredilmesine dair Yargıtay’ın imza attığı karara karşı imza kampanyası başlatıldı.

300 yazar ve sanatçının imzalarıyla destek vererek başlattıkları kampanyanın detaylarını Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Prof. Dr. Cengiz Aktar ve Mezopotamya Kültür Derneği Başkanı Tuma Özdemir açıkladı.

Cezayir Restoran’daki basın toplantısında imza kampanyasını başlatan Tuma Çelik, Türkiye ’de 20 bin Süryani yaşadığını hatırlatarak, “Biz Süryaniler birlikte yaşamak istiyoruz. Hoşgörü istemiyoruz. Bir hatadan, eksiklikten dolayı hoşgörülür. Bizim isteğimiz özgürce, kardeşçe bir arada yaşamak” dedi. 1600 yıllık manastırın ekonomik değil manevi değeri olduğunu belirten Çelik, “Bu karar, son yıllarda geri dönmeye başlayan Süryanilerin istenmediği algısını yarattı” dedi.

Çeşitli yazar, akademisyen ve sanatçı toplam 300 kişinin imzaladığı metin ”Türkiye Süryanilerin vatanıdır ve Mor Gabriel Manastırı işgalci değildir” başlığını taşıyor.

Çelik, Türkiye’de 1928′e kadar Süryanilerin okulları olduğunu 1930′da ise Midyat’taki Süryani Patrikliğinin Şam’a taşınmak, 1960′larda ise Süryanilerin memleketlerini terk etmek zorunda bırakıldığını hatırlattı ve ekledi:

“Süryaniler son yıllarda biraz iyimserlik görüp buna karşılık verdi ve geri dönmeye başladı. Ancak devlet baktı ki geri dönüyorlar bunun karşısına dikildi. Bu karar da Süryanilere ‘kasti’ olarak verildi. Biz Osmanlı’daki gibi ‘hoşgörü’ istemiyoruz; birlikte yaşamak istiyoruz.”

Çelik, imza kampanyasıyla Türkiye’de uzun yıllardır susturulmuş Süryani halkına destek oluşturarak kamuyou yaratmak stediklerini söyledi.

“Lozanın Üvey Evlatları: Süryaniler”

Tuma Özdemir, 397 yılında kurulan Mor Gabriel Manastırı’nın Süryaniler için “Mescid-i Aksa” özelliği

İmza kampanyasına katılmak için ”Beraber Büyükdük Bu Ülkede“ adresini ziyaret edebilirsiniz. taşıdığını belirterek din insanlarının yüzde 50′sinin orada yetiştiğini ve Süryanice’nin ayakta kalabilmesinin de manastır sayesinde olduğunu söyledi. Cengiz Aktar, Lozan Anlaşması’nda dolaylı azınlık sayılan “üvey evlat” Süryanilere, Yagıtay’ın verdiği kararla “Türkiye vatandaşı değilsin” denmek istendiğini söyledi. Aktar, bir yandan Bulgar ve Rumlara ait arsalar iade edilirken bir yandan Mor Gabriel’in geri alınmasının “inişli çıkışlı” bir politika olduğunu belirterek artık yeni anayasanın Lozan Anlaşması’nın da önüne geçerek azınlıkların yaşadıkları mağduriyetlere bir son vermesi gerektiğini söyledi.

http://haber.sat7turk.com/mor-gabriel-manastirina-genis-destek/





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+