04 Temmuz 2012
Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi Vakfı, 30 yıl sonra 1 Temmuz’da yeni yönetimini seçecek. Vakıf yönetiminden Toros Alcan ve okulun yeni müdürü Armen Saruhanyan ile, Tıbrevank’ın yaklaşan seçimini ve eğitime dair projelerini konuştuk.
Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi Vakfı, 30 yıllık bir aranın ardından, 1 Temmuz’da yeni yönetimini seçecek. Geçen yıl mayıs ayında filli olarak vakfın yönetimine gelen Toros Alcan’ın başkanlığındaki yönetim kurulu, statü sorununun çözülmesiyle birlikte, zor dönemlerden geçen Tıbrevank’ı geleceğe taşımak için çalışmaları hızlandırdı. Alcan ve okulun yeni müdürü Armen Saruhanyan ile, Tıbrevank’ın yaklaşan seçimini ve eğitime dair projelerini konuştuk.
Direncin kutlanması
Beş müşterek cemaat vakfından biri olan Tıbrevank’ın yönetim kurulu seçimi için İstanbul genelinde 32 kilisede sandık kurulacak. Alcan, 30 yıl aradan sonra yapılacak ilk seçimin anlamını şu sözlerle anlattı: “Seçim, esasında 32 yıllık bir direncin kutlanması. 32 yıl içinde birçok okul kapandı, Tıbrevank da çok kötü dönemler geçirdi ama pes etmedi. Bu, Tıbrevank’ın hâlâ söyleyecek sözü olduğunun bir göstergesidir.”
Tıbrevank’ın müşterek seçim yapan beş vakıftan biri olduğunu hatırlatıp, bu vakıflara özgü seçim ritüelinin bozulmaması için 32 kiliseye sandık konulmasını istediklerini kaydeden Alcan, bu vakıflarda 2013 yılında yapılacak seçime katılıp katılmama konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. “Beş kiliseye sandık koyup İstanbul genelinde seçim yapabilirdik ama bu, geleneklere aykırı olurdu. 2013 seçimlerine tekrar katılıp katılmama konusunda, deneyimli hukukçulara danışarak karar vereceğiz. Amacımız bundan sonraki seçimleri birlikte yapmak” diyen Alcan, Adalar’da bulunan toplum üyelerinin Kınalıada’da oy kulanabilmek için, 26 Haziran’a kadar nüfus cüzdanlarıyla kiliseye başvurup seçmen listelerine kayıt yaptırabileceklerini de belirtti. Alcan, bu işlem için ikamet belgesine ihtiyaç olmadığını özellikle vurguladı.
Şeffaf ve katılımcı yönetim
Alcan başkanlığındaki yönetim, geçen yıl göreve geldiğinde, Tıbrevank’a katkı yapmış ‘ağparigleri’ (ağabeyleri) ve daha yakın tarihlerde mezun olmuş gençleri etraflarına toplayarak kolektif bir yönetim oluşturmuştu.
Alcan, mezunların ve halkın da katılımına açık, şeffaf bir yönetim organizasyonu oluşturacaklarını söylüyor: “Tıbrevank mezunları okullarına çok bağlı ve çok aktiflerdir. Dolayısıyla
AGOS