18 Haziran 2012
M.S. 397′de inşa edilen Süryanilerin dinsel merkezlerinden biri olan Mor Gabriel Manastırı, Yargıtay kararıyla binlerce yıldır sahip olduğu arazilerde işgalci durumuna düştü.
Mardin’in Midyat ilçesinde 2008 yılında kadastro yapılırken başlayan süreç dün Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun “Kilise’nin Hazine arazilerini işgal ettiği” kararıyla başka bir boyuta taşındı. Hazine’nin kilisenin 276 dönümlük arazisinin kendisine ait olduğu iddiasıyla açtığı davada bilirkişi raporları doğrultusunda Hazine’nin iddiasını reddeden yerel mahkemenin kararını Yargıtay 20. Hukuk Dairesi azınlık vakıflarının, 100 dönümden fazla araziyi mal olarak edinemeyeceklerini, hibe yoluyla da mal edinemeyeceklerini belirterek bozdu.
AİHM’E GİDECEK
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün “Mor Gabriel Manastırı’nın, 1267 yılının Rebiulahir ayı yılında Abdülmecit Han’ın fermanına dayanılarak kurulduğu, 1935 yılında tüzel kişilik kazandığı, 1936 yılından önce de arazilerinin beyanını verdiği, 1937′den sonra da vergilerini düzenli olarak ödediği” biçimindeki yazısına karşın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu. Mor Gabriel Manastırı’nın araziler üzerinde işgalci durumda olduğuna karar verdi. Kilise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceğini açıkladı.
http://haber.sat7turk.com/kendi-arazisinde-isgalci-oldu/