24 Mayıs 2012
13 bin yıldan beri akan bir nehri andıran Diyarbekir, üçüncü kez kapılarını kitapseverlere açtı.Surlarında 33 medeniyetten izler taşıyan Amid`de bu yıl bambaşka bir heyecan var. Bunun en önemli sebeplerinden biri Kürtçe yayınların giderek artıyor olması. Kürtçe kitapların yer aldığı stantlar fuarın en çok ilgi görenleri arasında. İlk kez Diyarbakır`da okuyucularla buluşan `Weşanxaneya Nîlê / Nil Yayınları`, kitapseverlerin uğrak noktalarından biri oldu. Fethullah Gülen Hocaefendi`nin 7 kitabını Kürtçeye çeviren Nil Yayınları, romanlar, hikâye kitapları ve masallarla zenginleştirdiği standında, Kürtçe okumak isteyenlere farklı alternatifler sunuyor.
Diyarbakır aslında yazının da kitabın da kadim şehri. Hal böyle olunca, fuara ilgi de büyük oluyor. Kafile kafile öğrenciler, yanlarında öğretmenleri, fuarın yolunu tutuyor, kitapları inceliyorlar. Parası olmayanlar, stant görevlilerine Diyarbakır şivesiyle `Abê hediye yoğ mu?` diyorlar.
Fuarın resmi açılış töreni de farklılığı herkese hissettiriyor. Kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, katılımcıları Ermenice, Arapça, Kürtçe ve Türkçe selamlıyor. Ardından da, 30 yıldır dinmeyen acıya atıf yapıyor: "Yüreğim kanıyor, daha bu sabah bu şehirden batıya bir şehit gönderdik. Önceki gün de Şırnak`a. Gözyaşı aynı değil mi? Gelin bunu durduralım." Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız ise sahabe, peygamber, sur, kültür ve medeniyet şehrinin bir kez daha kitapla buluştuğunu belirtiyor. Kürsüye en son çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula oluyor. Kula, daha önce bir kitabını (Mem û Zîn) bastıkları Melayê Cizîrî`nin ikinci kitabını da yakında okuyuculara kazandıracaklarını söyledi. 135 yayınevinin katıldığı fuar süresince kültür, edebiyat ve sanat olmak üzere 40 etkinlik düzenlenecek.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1291824&keyfield=65726D656E69