22 Şubat 2012
Bayburt"un kurtuluşunun 94. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen “Ermeni Mezalimi ve Anılarda 21 Şubat” konulu fotoğraf sergisi, Vali Hasan İpek"inde katıldığı bir törenle ziyaretçilere açıldı. Bayburt’un kurtuluşunun 94. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen “Ermeni Mezalimi ve Anılarda 21 Şubat” konulu fotoğraf sergisi, Vali Hasan İpek’inde katıldığı bir törenle ziyaretçilere açıldı.
Belediye Kültürel etkinlikler salonunda açılan sergi ile ilgili bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, “Resimlerle Bayburt’un geçmişte yaşadığı meseleleri bugünkü insanlarımıza taşıyalım. Çünkü bir resmin anlattığını bazen sayfalar dolusu yazıların anlatamayacağını biliriz. 1956 yılından itibaren Bayburt’ta kurtuluş programları tertip edilmektedir. Kurtuluş programları bir kurtuluşun anısı değildir. Aynı zaman da köyde yaşayan insanlarımızın şehre geliş zaman dilimidir. İnsanların birbiriyle buluşma zamanıdır. Bizde istedik ki Bayburt‘ta yaşayan insanlarımız kurtuluşu hatırlasınlar, kurtuluşa zemin hazırlayan öteki tarihte yaşayan hadiseleri canlandırsınlar. Gözlerinde biraz nostaljiyi, biraz tarihi hatırlama, biraz geçmişe götürmekti insanlarımızı. Bu yüzden bu yıl 94. Üncüsünü kutlayacağımız 21 Şubat kurtuluş etkinliklerimize böyle bir şey kattık katılan herkese teşekkür ederim.” dedi.
Serginin açılışını yaptıktan sonra bir konuşma yapan Vali Hasan İpek şunları söyledi.
“Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94.yıl dönümü sebebiyle bir hafta içerisinde Belediyemiz tarafından birçok etkinlikler yapılıyor. Bu çerçevede bu resim sergisi gerçekten geçmişte yapılan mezalimi anlatan bir resim sergisidir. Bugünkü nesile geçmişte yaşanan acıları hatırlattığı için ben belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz yeni nesil olarak bundan bazı dersler çıkartmamız lazım. Acaba bu acılar niçin ve niye yaşandı. Bir milyon nüfus, bu ülkede cihan imparatorluğuna karşı niçin böyle bir mezalim yapabildiler. Hem ona cesaret edebildiler, hem de onu yapabildiler. Burada buna çok dikkat çekmek istiyorum. İnsanlar ve ülkeler sadece nüfus kalabalıklarıyla değil, iyi yönetimleriyle ön plana çıkıyor. 12 milyonluk Müslüman ahaliyi bir milyonluk ermeni katlediyor. Bu o zamanki şöyle ve ya böyle biz atalarımızı çok severiz sayarız ama yönetim zaafını çok açık net bir şekilde ortaya koyuyor. Yani o anlamda ben bugün için eğer dünyada her yerde saygın bir ülke isek ve bu anlamda ciddi yapabiliyorsak ülkenin yönetimindeki kabiliyet ve kaliteliden dolayı, bu gün buradayız. Ama ülke yönetiminde zaafa düştüğümüz anda yani yakın tarihimizde de aynı şeyler oldu. Bir milyon dolar kredi için kapı, kapı gezdiğimiz ülkeler oldu. Böyle olduğu zamanda hem ermeni gelir sana mezalim yapar hem Rum gerekirse sana isyan eder. Hem içindeki azınlıklar sana isyan eder. Yani değeri olmayan bir anlam ifade etmeyen insanlara koskoca milleti mahkûm edersiniz. Biz devlet ve yönetim olarak halkımızı gururla gezdirecek bu tip şeylere maruz bırakmayacak şekilde kendimizi hem yetiştirmemiz hem de ülkemizi yetiştirmemiz gerektiği dersini de gençlerinden bundan çıkartmasını istiyorum. Bu anlamda geleceğimiz içinde bu çok önemli ben her zaman bunu söylüyorum. Şehitlerimizin bu kadar çok olmasından dolayı, inanın bazen hani şu kadar şehit verdik, Vatanı aldık ben bu söylemlerden çok rahatsız oluyorum. Çünkü sen şehit veriyorsun başka insan bir İngiliz Çanakkale de hiç şehit vermeden anzakları veya diğer Müslüman ülkeleri getiriyor seninle savaştırıyor. 250 bin tane şehit veriyor. Sen onları içeriye sokmuyorsun. Ama iki yıl sonra yine İstanbul’da görüyorsun. Bu bir yönetim zaafıdır. Şu anda Türkiye bu anlamda çok iyi en son teknolojiler kullanılarak çevremizde hem caydırıcı olacağız hem güvenliğimizi en iyi şekilde sağlayacağız. Gelecek nesillere de eğer zaafa düştüğümüzde neler olduğunu görmek istiyorlarsa bu sergiyi gezsinler Bayburt’un geçleri görsünler ve buna göre de çok çalışsınlar bunu istiyorum. Ben bu anlamda bu bilinci yaratmak için bu çabayı sarf eden belediye başkanımızı tebrik ediyorum kendisini kutluyorum.”