19 Aralık 2011
GATA`ya devasa bir hastane yapacak olan TOKİ`ye, karşılığında Milli Savunma Bakanlığı da arazi verdi ama...Güncelleme:19 Aralık 2011 11:08
Ancak devreye Kültür Bakanlığı girdi, `orada tarihi bir manastır var` deyip yeniden yapılmasını istedi.
Milli Savunma Bakanlığı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi`nin yenilenmesi için TOKİ ile anlaştı. TOKİ, GATA için 300 metre eniyle Türkiye`nin yatay uzunluğu en fazla olan binasını inşa edecek. Kampüs içine monoray da yapılacak. Hastane 800 yatak kapasiteli olacak.
Proje karşılığında TOKİ`ye, konut ve alışveriş merkezleri projeleri için Milli Savunma Bakanlığı`nın Etlik`teki bir arazisi tahsis edildi. Ancak sürpriz itiraz Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan geldi.
Akşam`ın haberine göre; alanda tarihi bir Ermeni manastırı bulunduğunu belirten Bakanlık, bugün tek bir taşı bile olmayan manastırın aslına uygun şekilde inşa edilmesi halinde arazinin diğer projelere açılabileceği şartını getirdi.
TOKİ öneriyi kabul etti. Kurumun proje ekibi işe koyuldu, arkeologlara, konunun uzmanlara danışıldı. 14. yüzyıldan kalma Ankara Surp Asdvadzadzin Garmir Vankı`nın (Kırmızı Manastır) projeleri için çalışma başladı. Manastırın, bir bölümünü gösteren maket de hazırlandı.
TOKİ, tarihi manastırı rekonstrüksiyonunu inşa etmeden, konut ve rant projelerini başlatamayacak. Projeyi çizen firmadan Mehmet Emin Çevik, manastırın yerinde tek bir taş olmamasına rağmen uzmanlara danışarak orjinaline uygun bir eser yapacaklarını söyledi.
SAVAŞ HALİNDE 1100 KAPASİTE
TOKİ, binayı GATA Komutanlığı`nın Etlik`teki kampüsünde yapacak. Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi 300 metre uzunluğunda planlandı. İhale 25 Ocak 2012`de.
Yıkılan Hemşirelik Meslek Yüksekokulu`nun yerine yapılacak olan hastane, 93 bin 500 metrekare alanı kaplayacak, 14 katlı olacak.
Savaş ve salgınlar da göz önüne alınarak esnek yatak planlaması yapıldı. Normalde tek kişilik olan odalar da ikişer kişilik hale dönüşebilecek. Yatak başı ve tıbbi gaz gibi unsurlar hiçbir müdahale görmeksizin hazır olarak bekletilecek. Böylelikle hastane olağanüstü durumlarda 1100 yatak kapasitesine ulaşacak.
Poliklinikler günlük 2 bin kişiye hizmet verebilecek. Dahili Tıp Bilimleri yanında Çocuk Hastanesi şeklinde yapılandırılan projede akademik birimler de bulunuyor.
Hastane iki tane 200 kişilik amfi ile bin kişilik senato ve bin kişilik tören salonuna sahip olacak.
Projeyi çizen MEÇ Mimarlık firması sahibi Mehmet Emin Çevik, "Monoray, poliklinikler, otopark diğer alanlarda ring yaparak güvenli ve çevreci bir yaklaşımla hareket sağlayacak. Hastane içinde araç trafiği olmayacak" dedi.
YAPININI İZİ HOLLANDA`DA
Tarihi manastırın 1900`lerin başına kadar varlığını koruduğu belirtiliyor. Amsterdam`daki Rijsksmuseum`da sergilenen 18`inci yüzyıl tarihli `Ankara` konulu tabloda, manastır açık şekilde görülüyor.
Tabloda manastırın yanı sıra, Ankara Kalesi, Hıdırlık Tepesi, Akköprü ve Çankırıkapı köprüleri, Hatip Çayı ve İncesu Deresi, Hacıbayram Camii, Cenabı Ahmet Paşa Camii, Namazgah, Bedesten, hanlar ile Ankara`nın sosyal yaşantısı konu ediliyor.
İkinci görsel veri ise 1900`lü yılların başında çekilmiş siyah-beyaz bir fotoğraftan oluşuyor. Etlik yolu üzerinde askeri depoların bulunduğu yerdeki manastıra ait bilgilerde, eserin 14`üncü yüzyılda kesme taşla yapıldığı, 1700`lü yıllarda ise Kütahya çinileriyle süslendiği yönünde.
Kalıntıları 1914`lü yıllardan sonra Roma Hamamı`nın bulunduğu bölgeye taşınmış. Manastırda 35 odalı bir misafirhane ile bir de yetimhane varmış.
http://haber.mynet.com/gata-projesinden-manastir-cikti-607339-guncel/