ABD Kongre Kütüphanesi Ermeni Matbaacılığının 500. Yılını anacak - Gündem
18 Nisan 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Ահեկան / Օր : Մասիս / Ժամ : Խաւարակ

Gündem :

17 Kasım 2011  

ABD Kongre Kütüphanesi Ermeni Matbaacılığının 500. Yılını anacak -

ABD Kongre Kütüphanesi Ermeni Matbaacılığının 500. Yılını anacak ABD Kongre Kütüphanesi Ermeni Matbaacılığının 500. Yılını anacak

Nisan 2012’de ABD Kongre Kütüphanesinde ilk Ermenice basılı kitap (Venedik’te Hakob Meghapart’ın yayımladığı «Urbatagirk») ve ilk Ermenice baskıda kullanılan matbaa tezgahının 500. Yılına ilişkin bir sergi gerçekleştirilecek. ″Asbarez″in vediği habere göre; sergide Erivan’ın UNESCO 2012 Dünya Kitap başkenti olarak ilan edildiği kaydedilecek.

Sergide; Kongre Kütüphanesi Afrika ve Yakın Doğu yanısıra diğer bölümlerde muhafaza edilen 50 Ermenice kitap ve eşya yer alacak. Resmi ve özel koleksiyonlarda yer alan 1511-1512 ve 1695 yılında yayımlanmış 3 Ermenice kitabıiçeren sergi, tarihi Thomas Jafferson Binası ″Büyük Salon″da ziyaret edilebilecek.

Sergi küratörlüğünü, Kongre Kütüphanesinde 33 yıldır çalışan, Ermeni tarihi, kültürü ve Kütüphane kolesiyonlarına ilişkin birçok makalesi bulunan Levon Avdoyan yapacak. Avdoyan 1991 yılında Kongre Kütüphanesi Ermenice ve Gürcüce eserler uzmanlığına getirildi ve Ermenice koleksiyonun genişletilmesi yönünde çaba sarf etmekte.

Kütüphane koleksiyonlarını esas alarak Avdoyan’ın yazdığı ″Bilgelik ve öğüdü tanımak: Ermeni Edebi Geleneğinin 500. yılı″ başlıklı eser yayımlanacak ve Kütüphane wep sitesine yerleştirilecek. Resimli kitapta Ermeni edebi mirası tüm yönleriyle sergilenecek.

Sergi Kütüphane web sitesinden online olarak her zaman erişilebili olacak. Kongre Kütüphanesine elektronik sergilerini farklı ülkelerden milyonlarca insan ziyaret etmekte. Sergi, Kütüphane web sitesinde kalıcı bir bölümde daimi bir yere sahip olacak.

http://news.am/tur/news/81942.html





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+