20 Ekim 2011
Türkiye`de son dönemlerde gayrimüslim azınlıklara ait çok sayıda taşınmazın mülkiyet sorununun giderilerek cemaatlerine iadesi ve mabetlerin restore edilerek ibadete açılması, Amerikan Ermeni diasporasıyla da buzların yavaş yavaş kırılmasına vesile oluyor.ABD`nin Doğu kısmına nezaret eden Ermeni Kilisesi`nin idaresini yürüten gönüllülerden oluşan Piskoposluk Konseyi`nin üyeleri, İstanbul, Diyarbakır ve Van`da bazı kültürel etkinliklere katılmak ve temaslada bulunmak üzere yarın (21 Ekim) altı günlüğüne Türkiye`ye geliyor. Amerikan Ermeni cemaatinden 25 dolayında önde gelen profesyonel meslek erbabı, işadamı ve din adamının bulunduğu heyettekilerin bir kısmı Türkiye`yi ilk kez ziyaret ediyor.
Aralarında etkili başpiskoposlar Khajag Barsamian ve Vicken Aykazian`ın da bulunduğu üst düzey heyet, restorasyonu tamamlanan Diyarbakır`daki tarihi Surp Giragos Kilisesi`nin açılışı vesilesiyle 22 Ekim`de düzenlenecek dini törenlere katılacak. 1915 yılına kadar metropolitlik merkezi olan Kilise, Ermenilerin Anadolu`daki en önemli kültürel miraslarından. Heyet, Türk resmi makamlarından izin alabilirse Van`daki tarihi Akdamar Kilisesi`nde de dua etmeyi planlıyor.
Piskoposluk Konseyi`nin başkanı Oscar Tatosian, Zaman`a yaptığı açıklamada, ziyaretlerine `barış, işbirliği ve ekonomik fırsatları değerlendirme ruhu`nun hakim olacağını söyledi. Ticaret vesilesiyle 25 yıldır Türkiye`ye gelip gittiğini ifade eden Arapgir kökenli Ermeni Amerikalı işadamı Tatosian, hep `nezaket` ve `sıcaklık` gördüğünü, dolayısıyla sürekli çevresini de ziyarete teşvik ettiğini kaydetti. Tatosian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ı ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ı iki millet arasındaki uzlaşmaya katkılarından dolayı takdir etti. Heyettekilerin çoğunun Amerika doğumlu Ermeniler olduğuna işaret eden Tatosian, "Amerikalılar olarak bizim için Türkiye ile Ermenistan`ın dost olması, ticari ilişkilerini geliştirmesi önemli." şeklinde konuştu.
Amerikan Ermeni heyetine organizede yardımcı olan Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi`nin (TABDC) Eşbaşkanı Kaan Soyak, Piskoposluk Konseyi`nin üst düzey liderlerinin ilk kez bu tür bir ziyaret yaptıklarına işaret etti. Tatosian`ın verdiği bilgiye göre bazı konsey üyeleri 2001`de de Türkiye`ye gelmiş. Ancak daha ziyade turistik mahiyet taşıyan o ziyarete katılım şimdiki kadar geniş ve üst düzey değilmiş. Piskoposluk Konseyi, Ermeni cemaatince dört yıllığına seçilen gönüllülerden oluşuyor.